Hem / Hitta artiklar / Fiske i fjällen utanför Kiruna

Fiske i fjällen utanför Kiruna

Med vildmarksmannen Dan Mella och John Kärki

fiske i fjällen

Det är sensommar. Tobias Valter och John Kärki åker upp till Kiruna för att träffa vildmarksmannen Dan Mella. Redan 1990 nämner legenden Gunnar Westrin vildmarksmannen i sin bok ”Främmande stränder”. Dessa dagar i Kirunafjällen resulterade, förutom ett fantastiskt fiske i fjällen i en serie med filmer som nu finns på Sportfiskarnas Youtube-kanal. I denna artikel berättar Tobias lite kort om deras vistelse och här finns även alla filmer, med både fiskeglädje och massor av praktiska tips och råd.

Text: Tobias Valter

Dan har över sextio år på Kirunafjället och det märks fort när vi landat på en liten sandås där han snabbt sätter upp vår lavvu som vi ska spendera de närmaste nätterna i.

Dan, eller Danne som han snabbt blir för oss ser till att vi har det bekvämt på fjället med fantastisk mat över öppen eld. Det blir Souvas och Gurpi, båda två fantastiska samiska delikatesser, som grädde på moset har han med sig en ”japanare” (japansk whisky) som vi tar en smutt av innan vi beger oss ner till strömmen för att försöka fånga riktigt stor harr.

Det dröjer inte länge förrän Danne krokar en stor harr som han drillar med omsorg. Här i väglöst land är fisket stundtals helt fantastiskt, ibland räcker det med att doppa flugan så sitter det en harr på kroken.

Efter en magisk dag ute med fiske i fjällen avslutar vi med lite sotad harr över öppen eld och summerar en helt fantastisk fiskedag. Danne berättar framför brasan om en riktigt grov gammelgädda han sett stryka omkring uppe i en av fjällsjöarna. Tillsammans med John Kärki bestämmer vi oss för att ta en vandring upp nästa dag för att lura den till hugg.

Vi får en spännande dag tillsammans med ett gäng finare gäddor, just gammelgäddan Danne berättade om, lyckas vi inte få på kroken. Men att det finns gott om gädda i fjällsjöarna råder det inga tvivel om, och starka som tusan är dom här uppe i det kalla vattnet.

Jag hoppas verkligen inte detta är sista gången jag får besöka Kirunafjällen och väglöst land. En helt magisk upplevelse på alla sätt.

Här nedan följer nio olika filmer med tips som du kan ha stor nytta av när det är dags för fiske i fjällen.

Vi är i fjällen och fiskar harr med fluga. I den här videon går vår fiskevårdare John Kärki igenom hur du läser av ett rinnande vatten och vad du ska leta efter för att hitta fisken.
Vilka flugor funkar bäst? Vår fiskevårdare John Kärki listar sina tre favoriter när det kommer till fiske i fjällen och i största allmänhet.
Vår vän Dan Mella, också känd vid namnet Vildmarksmannen, delar med sig av lite viktiga tips att tänka på inför besöket på fjället.
Hur ska man hantera drömfisken vid fotografering? Vår fiskevårdare John Kärki går igenom hur du ska tänka och agera vid catch and release och fotografering av fisk. Sportfiskarna har publicerat en vägledning som ska hjälpa sportfiskare att återutsätta fisk så skonsamt som möjligt.
När fisket är trögt i ett rinnande vatten så kan en nymf vara precis rätt melodi. Större delen av fiskens födointag av insekter sker under ytan. Då blir det svårt att fiska med torrfluga. När det inte är någon aktivitet på ytan, imitera istället en insekt under ytan så ökar du dina chanser till hugg. Hur fiskar man då nymf? Vår fiskevårdare John Kärki har satt ihop en film där han går igenom hur du kan tänka och fiska en nymf.
När man fångat några fiskar på sin torrfluga, blir den blöt och sjunker. I filmen får du tre tips på hur du får din fluga torr och flytande igen.
Vad kan vi lära oss av fiskens vak? Vår fiskevårdare John Kärki går igen hur du som flugfiskare kan knäcka koden för att lyckas med ditt fiske baserat på hur fisken beter sig i vattnet.
Vår fiskevårdare och flugfiskeproffs John Kärki går här igenom hur du kastar av tajta områden. Lär dig underhandskast och pilbågskast. Två metoder som kan vara avgörande på vissa fiskeplatser.
Hur lagar man enklast sina vadare om olyckan är framme när man är ute och fiskar? Vi går här igenom ett snabbt och enkelt sätt du kan laga dina vadare på, som gör att du kan fiska vidare inom några minuter.

Hoppas dessa filmer har gett dig lite inspiration och några bra tips till det är dags för fiske i fjällen nästa gång för dig.