Hem / Hitta artiklar / Fiska på sommaren

Fiska på sommaren

Semesterfiske när det är som allra mest - och bäst?

abborre fiska på sommaren

Var nappar det när man ska fiska på sommaren? Jonathan Jansson tipsar här om fiske efter abborre, midsommarlax, gös och gädda. Häng med på fiske i badshorts!

Text och foto: Jonathan Jansson

När ni läser detta är sommaren snart här. De flesta av oss ska ha semester. Oavsett om vi är fisketokar ut i fingerspetsarna eller har hittat de gamla metspöna i förrådet, finns det sällan bättre möjligheter till att blöta linorna än sommaren. Mornarna är tidiga, dagarna är långa och kvällarna är sena. Om de kommer alls. Jag sitter under vinterns varma filtar och tänker i skrivandets stund tillbaka på sommaren som var och vilken sommar det var. Varmare sommar kan jag inte minnas och fiskarna, ja fiskarna var många!

Badbyxor och abborrar

Ingenting är väl mera förknippat med sommaren än abborrfiske i dess olika former. Jo, absolut har fisket efter landets randiga krigare på senare år blivit allt mer populärt och utövas seriöst året runt, men det går inte att komma ifrån att sommaren är en perfekt tid att fiska efter denna värmeälskande fisk. Det var faktiskt mitt första år där jag fiskat inriktat efter abborre från båt så givetvis passade jag på att åka ut en sväng med polaren Victor Söderberg som är en expert på abborrfiske. Som vanligt fick han ett gäng frågor för att lindra min ovisshet.

fiska abborre på sommaren
Ett haspelspö, en jigg. Så mycket mer krävs inte för att lyckas när du ska fiska på sommaren.

– Idag är det supervarmt, hur ska vi fiska abborren idag, frågade jag?

– Vi kommer börja att fiska med jerkbaits och små crankbaits vid en grynna med gräs och mycket betesfisk, svarade Victor. Vid gräskanter är det oftast bra då betesfisk trivs och runt stenrös hittar jag oftast de större abborrarna. Funkar inte det så rör vi oss ut mot djupare vatten och mer traditionellt jiggfiske bland stimmen.

Sagt och gjort kastade vi av grynnan noggrant utan någon vidare framgång. Några små abborrar och minst lika många gäddsnipor blev det innan vi förflyttade oss ut mot ett flackt område med 10-12 meters bottendjup. Här sökte Victor efter abborrar med ekolodet och när vi stannade dröjde det inte länge innan ett gäng bättre abborrar kastade sig över våra jiggar.

– Sådär ja!

Victor stoltserade med glad grimas innan värmen tog över och han kastade sig i vattnet för ett svalkande dopp. Jag lärde mig en hel del den där turen med Victor så mitt råd till alla er som läser är att passa på att åka med några andra fiskare under sommaren och snappa upp några tips. Jag lyckades till slut bäst med jerkbaits eller grunt jiggfiske längs gräskanter så inför denna sommar har jag beväpnat mig med fler jerkbaits, lättare jiggskallar men framför allt lite weedless-jiggar!

Midsommarlax

Laxfiske väcker starka känslor hos många. Så även hos mig. Östersjöns laxar vandrar upp mot sina hemälvar under vår och sommar. Allt som oftast blir det en kort intensiv fiskeperiod oavsett var du bor eller om det är trolling på havet eller älvfiske som gäller. För mig är det trolling och jag tycker det är något magiskt med de stora vidderna och havets krafter. Är vädret bra behövs dock ingen större båt för att ha en rimlig chans att dra en lax på trolling. I maj månad har de nått fram till Landsort söder om Nynäshamn. Då laxen går landnära här brukar det bli ett populärt fiske och såväl nybörjare som passionerade laxluffare försöker fånga midsommarlaxen.

Midsommarlax
Är det laxen du vill åt när du ska ut och fiska på sommaren? Skaffa dig ett gäng sidoparavaner och fånga midsommarlaxen.

Med så kallade flutterspoons eller trollingskedar bakom båten gäller det att trolla i korrekt hastighet. Utan rätt hastighet rör sig skedarna för lite eller så spinner de runt hela tiden. Låter kanske enkelt men vind, vågor och strömmar gör tillvaron komplicerad. Sen gäller det att hitta stråket laxarna vandrar i och här finns många teorier där alla är korrekta. Frågan är bara vilken teori som är korrekt vilken dag.

Oftast lönar det sig att vara konsekvent och vänta in ett ”steg” på lax och då vara på rätt plats. Sen gäller det förstås att lyckas landa laxen vilket givetvis är den utmaningen som gör folk krokade för livet. En fet, tjock och stålbeklädd vandringslax får den mest erfarne att bli knäsvag!

Ljumma göskvällar är för många att fiska på sommaren

Gösen är sedan gammalt en sommarfisk. Senaste årtiondet har den dock seglat upp som en året- runt-fisk med allt större och större exemplar för de som lyckas med moderna metoder. I mina hemmatrakter märker man tydligt i sportfiskebutikerna när sommaren är här på allvar då allt fler hör sig för om gösen kommit igång. Spännande vertikalfiske, jiggfiske på grynnorna, trolling på fjärdarna eller varför inte traditionell båtpimpel. Metoderna är många och så även alla glada semesterfiskare.

fiska på sommaren
Gösfiske är vad många förknippar med att fiska på sommaren. Gösarna nappar oftast natten igenom när vattnet är badvarmt.

Hur fångar man då gösen? Ja, frågar du mig så är trolling alltid ett bra sätt att fiska på sommaren men den bästa fiskemetoden är den som du tycker är roligast. Hårdbotten är viktigt om det är jiggfiske som är aktuellt. Givetvis går det att trolla längs dessa områden också, men bättre kan vara att leta efter bytesfisk och sjöns djupare områden.

fiska gös på sommaren
Trolling efter kvällsgösen är en favorit för författaren när det kommer till att fiska på sommaren.

Oavsett hur du går tillväga för att fiska på sommaren kommer du snart finna ett mönster som inte kommer skilja allt för mycket från år till år. Platser, beten och färger som fungerar tenderar att göra det även nästa säsong. Notera vattentemperaturen då detta oftast är den största skillnaden mellan dåliga och bra år, i alla fall på Mälaren där jag är uppväxt. Klockslaget, eller kanske ljuset på himlen är något annat att tänka på. Vissa vatten är bäst dagtid och i andra så är nattfiske det ända som fungerar.

Jag minns hur jag parkerade under tak på bensinstationen då regnet fullkomligt vräkte ner. Trafiken stod nästan stilla och blixtarna flög kors och tvärs på himlen. Jag hade lovat min kompis Mohammed att vi skulle fiska gös. Väderprognosen lovade att det skulle klarna upp så jag trotsade regnet och hämtade upp min entusiastiska kamrat. Två timmar senare var himlen klarblå och vi gled runt på ett stilla Norra Björkfjärden.

fiska på sommaren efter gös
Fiska på sommaren med en liten vobbler i propellersprutet är en klassiker för gösen.

Huggen kom till en början med långa mellanrum, kanske blev gösarna på dåligt humör av åskvädret. Vi led dock inte då matsäcken var diger och skratten många. När det var två timmar kvar till solnedgång vaknade gösen till och nappen duggade tätt. Som galna kastade de sig över våra Nils Master och Karikko-vobbler släpade bakom sidoparavaner. Där stod vi i shorts och t-shirt och vevade gös ända fram till midnatt då mörkret till slut hejdade gösarna att jaga lika intensivt. Ett och annat napp kom även då, men nöjdare än många satte vi kurs hemåt och ett år senare hoppas jag nu på att historien upprepar sig. Låt de ljumma göskvällarna börja.

Stekheta gäddor

De flesta gäddfiskare lägger nog sitt krut under vår och höst när vattentemperaturen är något lägre och idealisk för landets gäddor. Men vi kommer inte i från att det är under sommaren vi oftast har som mest tid att fiska. Hur ska man då gå tillväga för att fiska på sommaren? Mina bästa knep är att fokusera fisketimmarna till gryning och skymning eller varför inte åka ett stycke norrut i vårt avlånga land där vattnet är svalare och gäddorna galet hungriga efter en lång vinter. Men om detta inte är ett alternativ utan du som många andra bor i Mellansverige och fiskar när tiden finns, hur överlistas sommargäddan?

Jag tycker att vi tar hjälp av en expert och frågar Adam Orre som jobbar och fiskar för CWC.

– Hur överlistar man gäddan bäst mitt i den varma sommaren?

– Beror lite på i vilka vatten man fiskar, i mitt tycke en ”vanlig” svensk varm sommardag ska man lägga krutet på att fiska lite djupare i sjöarna. Skärgården skulle jag säga att man fiskar effektivast när det är lite mera liv i vattnet. Kraftiga vindar eller regniga dagar. Kvällar och gryningstimmarna är av högsta prioritet när man letar efter huggvillig fisk.

Personligen gillar jag att fiska sommarmånaderna i strömmande vatten eller insjöar med varierade bottnar och djup. Gärna in i mörkret då det blir mera liv och rörelse när skymningen lägger sig.

– Vilka metoder och beten föredrar du för sommarfisket?

adam orre gädda
Adam Orre fångar gärna gäddor med ytbeten när han ger sig ut för att fiska på sommaren.

– Det som är i särklass roligast på nästan alla arter, men framför allt på gäddan är ytbeten. Huggen är explosiva, adrenalinfyllda och framkallar en puls värre än en sprintjakt till morgonbussen. Spinnerbaits och inlinespinnare är någonting som kommit med åren och ger riktigt bra resultat över gräsbeklädda bottnar, vassar och näckrosor. Något man inte ska glömma bort är att den klassiska spinnaren är utomordentligt bra för att fånga stora gäddor med. Välj en modell av lite större kaliber som 35–55 gram för att få lite motstånd och siluett i vattnet. I valet av ytbeten är några favoriter beten som whopper plopper, Kikker frog med en offsetkrok och Strike pro Pike pop. Lätta att fiska med och lite rejälare för gäddspöna.

– Skiljer sig det åt på olika platser i landet?

– Absolut, i skärgården är det svårare att finna fisken i dagtid i värmen. Vissa år har jag varit med om bra gäddfiske i skärgården under juli månad och andra år är det helt dött. Djupare sjöar och älvar med kallare vatten och mer varierade bottentyper är bättre om man prompt vill ge sig i kast med större gäddor en sommardag.

Tänk efter om det är gädda du vill fiska på sommaren

– Är det dumt att fiska gädda om det blir för varmt?

– Ja, gäddan är en känslig fisk. Dels är gäddan är en väldigt stark och explosiv fisk som producerar mängder av mjölksyra under drillning vilket kan orsaka självdöd. Givetvis kan det vara svårt att undvika att kroka en gädda eller två om man är ute och kastar spinnare efter abborre och öring i sjö.

I varma vatten har fiskens slemskick svårt att hålla undan bakterier och parasiter. Ett vanligt fenomen är att gäddans slemskick vidrörs och tas bort, fisken står stilla i det varmare vattnet och har lättare att bli angripen av bakterier. Det syns som stora röda skavsår efter ett tag. Detta är vanligt att se på återfångster vilket tyder på vårt fiskes påverkan. Vill man undvika detta ska man helt enkelt inte fiska gädda när vattnet blir för varmt.

Med de kloka avslutande orden tycker jag att vi drar och fiskar, ta med badshortsen!