Hem / Hitta artiklar / Fiska med spinnerbait

Fiska med spinnerbait

Framkalla gäddans vrede

fiska gädda med spinnerbait

Våra breddgraders främsta rovfisk är gäddan som älskar att gömma sig i tät vegetation. Vår medarbetare Rasmus Ljungqvist guidar dig till en effektiv teknik där växtligheten är hög. Lär dig fiska med spinnerbait och framkalla gäddans vrede.

Text: Rasmus Ljungqvist Foto: Rasmus Ljungqvist, Knuts Conny

Tusentals år av evolution har skapat en perfekt bakhållspredator. Ett leopardmönstrat kamouflage som smälter in i växtligheten. Ögon placerade högt upp på huvudet ständigt vakandes upp mot ytan, en blixtsnabb sprinterkropp. Gapet utrustat med tusentals små tänder byggda för att greppa tag i flyende byten, ett känsligt sidolinjeorgan som uppfattar minsta tryckförändring i närmiljön.

gädda fångad med spinnerbait
I regel fastnar enkelkroken i brosket vid gäddans käkvinkel vid fiske med spinnerbait.

Vad är det då som avgör om en gädda väljer att hugga på ett bete eller rata det? Det är i många fall svårt att riktigt veta. En sak som dock är säker är att ett spinnerbait på rätt plats kan framkalla gäddans inre vrede, att få den uråldriga reptilhjärnan att fullkomligt löpa amok.

fiska med spinnerbait i vegetation
I grumligt vatten är ett spinnerbait fördelaktigt då gäddans syn är begränsad.

Tät växtlighet och varmt vatten

Under årets varmare årstider spirar grönskan i våra sötvatten och längs kusterna. Gäddan och många av dess bytesfiskar lever nu i den här näringsrika miljön som erbjuder både skydd och föda. Sikten är ofta skymd i täta växtbälten och de kan vara svåra att angripa som spinnfiskare utan att ständigt fastna med krokarna.

Ytbeten eller jiggar med en dold off-setkrok kan i många fall vara effektiva, men krokar i regel ärligt talat ganska dåligt och hårda fajter i dessa miljöer leder allt för ofta till tappade gäddor. Ett spinnerbait går med framgång att fiska över växtligheten och den skedförsedda bommen puttar bort en stor del av bladen från att fastna i de uppåtriktade enkelkrokarna.

Lästips: Vill du läsa mer om fiske efter gädda? Här har vi samlat alla våra artiklar om gädda.

spinnerbait från båt
Hög spöföring utan spinnstopp är att föredra vid fiske i mycket tät vegetation.

I sommarvarmt vatten går gäddans olika sinnen på högvarv. Den ökade vattentemperaturen leder till att ämnesomsättningen blir snabbare och fiskar får ett större energibehov och behöver således äta oftare. Spinnarskeden skapar kraftiga vibrationer då den vevas hem. Dessa vibrationer uppfattas tydligt av gäddans sidolinjesystem. Den stiger nu upp ur vegetationen redo att angripa sitt byte. När betet strax därefter vevas förbi i hög hastighet angrips det skoningslöst.

fiska gädda i vassen med spinnerbait
Spön över 8 fot ökar kastlängden på de relativt lätta betena.

Ett spinnerbait utnyttjar gäddans sofistikerade sidolinjesystem och skapar ett ”reaktionshugg” utan eftertanke. Det är således i vegetation, grumligt vatten eller bland täta grenar från sjunkna träd som spinnerbaits är effektiva, på platser där du kan utnyttja gäddans begränsade syn. I klart vatten utan hinder blir det ofta för mycket reklam, där hinner gäddan uppfatta det som något onaturligt och ratar det allt för ofta.

spinnerbait är effektivt att fiska med
Ett willowblade lyfter inte betet i samma utsträckning och fungerar bättre i strömmande vatten.

Utrustning för att fiska med spinnerbait

Ett spinnerbait har ofta en mycket god krokningsförmåga och sätter sig vanligtvis i brosket i gäddans käkvinkel. Det gör det betydligt mer skonsamt än många andra betestyper. Motståndet som skapas då du vevar hem betet gör att linan hela tiden sträcks upp, linbågar eller slacklina motverkas effektivt och du känner i regel varje stöt eller hugg. Beteskontakten är närmast perfekt.

När mothugget sätts kommer allt tryck hamna på krokspetsen till enkelkroken, vilket får den att penetrera käkvinkeln effektivt. Spinnerbaits med en trailerkrok baktill är att föredra. Den bakre kroken blir ledad och motverkar att gäddan kan bända sig loss vilket annars ofta händer i tjocka natebälten.

gädda tagen på spinnerbait
Vibrationerna som skapas uppfattas av gäddans sidolinjesystem.

Det tröga motstånd som skapas vid hemvevandet ställer lite krav på utrustningen. Använd gärna en högutväxlad rulle för att kunna hålla en låg invevningsfrekvens. Rejäla vevknoppar är betydligt skönare att greppa för att få en uthållighet i fisket. Små spinnerbaits kan vara skönare att kasta med en haspelrulle, men till större beten är mitt val en multirulle som bidrar med både bättre kontakt och styrka.

spinnerbait dick pearsons bump and grind
Dick Pearson’s Bump and Grind är ett bra val till det riktigt grunda fisket.

Använd gärna ett kraftigt spö på 8-9 fot kombinerat med en stabil flätlina för att effektivt kunna slita loss kroken när du går in i växtlighet och för att kunna sätta hårt mot hårt när stora gäddor kämpar frenetiskt i tät grönska. För klen utrustning kommer bli slitsamt för kroppen, resultera i fler tappade fiskar och en större mjölksyrabelastning hos gäddan vid återutsättning.

gädda fiskad med spinnerbait
En riktig ”stockgädda” tagen i ett tjockt bälte av ålnate får friheten åter.

Teknik och betesmodeller för att fiska med spinnerbait

Spinnerbait är ett av mina förstahandsval vid efterleks- och sommarfiske kring vegetation. I de flesta av mina fiskevatten fångar det både stora och många gäddor. Som allra effektivast är det enligt mina erfarenheter på platser där gäddan tidigare inte fångats på spinnerbait, där kan det fiska ofantligt bra. Av någon anledning verkar dock gäddor på många platser lättare lära sig att skygga för spinnerbaits än många andra beteskategorier, det kan vara bra att ha i åtanke om de plötsligt tycks fungera sämre än vid tidigare tillfällen.

fiska med spinnerbait
Ett spinnerbait är inte helt förskonat från växtlighet men krokar betydligt bättre än en off-setkrok.

Personligen fiskar jag alltid ett spinnerbait utan spinnstopp och relativt monotont. När du gör en paus kommer vibrationerna att stanna av, gäddan får då svårare att lokalisera betet och risken att fastna i växtligheten ökar markant. Fiskar du i väldigt tät vegetation kan det ofta vara värt att lägga flera kast på samma ställe, många gånger tycks den första hemspinningen väcka gäddan till liv, medan de hugger först på nästa kast. Det är något som enligt mina erfarenheter händer oftare med spinnerbaits än många andra betestyper, möjligen på grund av vibbrationerna de skapar.

spinnerbait rad dog
Rad Dog är ett utmärkt bete som levererat många fina gäddor runt om i världen.

Bra modeller är bland annat Rad Dog från Ruff Tackle och Dick Pearson´s Grinder men utbudet och kvalitén är idag stor och de flesta tillverkare erbjuder nu för tiden bra spinnerbaits. För den lite händige är det både roligt och ganska enkelt att bygga sina egna och med lite fantasi och innovation kan de säkerligen utvecklas ytterligare.

Gillar du att fiska gädda på sommaren bör minst ett spinnerbait följa med i din beteslåda. För många dagar är det verkligen rätt verktyg för att framkalla gäddans inre vrede!

fiskespön med spinnerbait
Högutväxlade rullar med stora vevknoppar optimerar fisket.

Egenskaper hos ett bra spinnerbait

Stark ståltråd – en för klen kropp resulterar i böjda beten som riskerar att brista.

Trailerkrok – bättre krokningsprocent och färre tappade gäddor.

Gummikjol – torkar fort i lådan, betydligt hållbarare är fjädrar, glitter eller hjorthår.

Strömlinjeformad viktklump – trubbig vikt samlar lätt på sig växtdelar.

skedar till spinnerbait
Willow-blade och Colorado-blade.

Val av spinnarsked

Colorado-blade – trubbig sked som lyfter betet mot ytan, skapar kraftiga vibbrationer. Effektiv vid grunt vegetationsfiske i stilla vatten.

Willow-blade – strömlinjeformad sked som skapar lättare vibrationer och mindre motstånd. Förstahandsvalet vid djupare fiske eller i strömmande vatten.

fiska med stora spinnerbait
Krokarna vässas enkelt med en vanlig fil eller ett bryne.
fiska med spinnerbait efter gädda
Vissa dagar kan ett spinnerbait krossa alla andra beten med hästlängder.