Hem / Hitta artiklar / Emilie Björkman på filminspelning

Emilie Björkman på filminspelning

10 dagar med kameran på fiske

emilie björkman med fin öring

Vår norrländska medarbetare Emilie Björkman åkte på fisketur med ett kanadensiskt filmteam som ville se på fiskemöjligheterna i Miekak, Ammarnäs och Byske. Följ med Emilie Björkman på hennes resa och intryck när det görs fiskefilm.

Text: Emilie Björkman Foto: Alexis Pageau

Du som läser denna artikel har kanske koll på gänget som kallar sig Hooké eller så har du det inte. De är ett gäng kanadensare som bland annat har ett eget tv-sänt fiskeprogram där deras strävan är att inspirera människor att börja med flugfiske och livsstilen outdoor.

emilie björkman med hooke

Emilie Björkman bestämde sig tillslut för att de här fiskekändisarna var både trevliga och kunde fiska.

Oavsett om du är bekant med dem eller inte gissar jag att du har undrat om tv-kändisarna är lika trevliga i verkligheten som de är på sina sociala medier och i tv-rutan. Man vet ju aldrig med såna där kändisar, speciellt med fiskekändisar. Det är ju inte ens säkert att de är duktiga på att fiska och i värsta fall kan de vara lite smådryga. Nåväl, förra sommaren hamnade jag av en slump på en, eller ja tre, fisketurer med gänget. Jag, som knappt kan prata engelska och klassar mig själv som glad amatör tillsammans med ett gäng experter som skulle spela in fiskefilm, hur skulle det gå egentligen?

stor öring vid fjällfiske
Fred släppte tillbaka en grann öring medan Emilie Björkman fortfarande stod på land och velade.
stor öring fjällfiske
En Ammarnäsöring tagen mitt på ljusa dagen, så där sprack Emilie Björkmans teori.

The mega shy brown trout?

Instruktionerna var att infinna mig vid vägs ände i Västerbottensfjällen. Ammarnäs, en liten by med cirka sjuttio bofasta, är känd för två saker. Potatis, ja pärer som det heter lokalt och väldigt stor öring. Medelvikten ligger på hela 3,5 kilo. Där skulle vi börja och jag anade viss skepsis till vår potentiella framgång eftersom jag själv hade fiskat där flera gånger, men inte lyckats kroka någon öring. Å andra sidan kanske det säger mer om mig som fiskare än om själva fisket i området.

öring fjällfiske
Kristallklart fjällvatten, stora granna fjällöringar. Vad mer kan man önska sig?

Stor vandringsöring är i grunden väldigt skygg och det handlar om att smyga, fiska kvällar, nätter, regniga dagar och vara noggrann. Jag tänkte för mig själv att fem ivriga kanadensare skulle få det tufft. Det var vad jag trodde åtminstone. Det tog tio minuter sen ropade Fred: -Fish on! Laxexperten J-P var inte sämre och fick en otroligt fin öring, mitt på ljusa dagen i solskenet, så där sprack min teori om skygga öringar och framför allt förstod jag att grabbarna minsann kunde fiska. Själv blev jag utan fisk som vanligt. Jag tänkte att kanske kunde jag visa vad jag gick för på nästa ställe.

emilie björkman visar sin flugask
Det kan vara bra att ha ett brett urval av både torrflugor, nymfer och streamer. Den läxan glömmer inte Emilie Björkman i första taget.

The dry fly paradise?

Torrflugefiske är min grej, tänkte jag för mig själv i helikoptern på väg ut till Miekak.

Nog för att jag unnade Fred och J-P deras kanonfina Ammarnäsöringar, men det var med viss bitterhet jag tänkte på dem. Var det tur eller skicklighet? Nåväl, nu skulle de sättas på en ännu större prövning och kände att jag hade ett visst försprång i form av erfarenhet från fjällfiske i strömmarna.

forsarna i miekak
En av flera vackra strömmar du kan hitta i Miekak. Där finns både harr, öring och röding.

Miekak är en vildmarkscamp mitt ute på fjället som man når med en halvtimmes tur med helikopter. Där skulle vi fiska öring, röding och harr. Vad jag inte visste var att kanadensarna inte hade några skrupler. De kastade sig omgående ut i vattnet med tunga streamers och nymfer. Själv hade jag inte ens hunnit välja torrfluga ut asken.

emilie björkman med torrfluga
Emilie Björkman vill helst ta sina öringar på torrfluga.

När alla hade fått fisk, var nöjda och glada, då stod jag fortfarande vid stranden och funderade. Alex kom upp till mig och gav mig den tyngsta streamern jag någonsin hållit i min handflata och sa : -Try this one Emilie, we need you to have a fish on camera too. Okej, tänkte jag, tack för flugan och pressen. Fast å andra sidan tänkte jag att om grabbarna fuskar med streamers så får jag också göra det.

emilie björkman harr fjällfiske
Det finns en god chans till grand slam i Miekak.

Det tog emot förstås eftersom jag alltid vill ta insektsätande öringar på torrfluga, men vad gör man inte då man har internationellt besök. Ett kort moment efteråt håvade J-P en superfin fjällöring åt mig. Den var skimrade orange och jag mindes hur malligt glad jag blev, den var ju dessutom större än grabbarnas.

glädje vid fjällfiske
Delad glädje är dubbel glädje.

Det är sällan viktigt för mig, men det kändes fint att avsluta med en fin fisk. Det bästa av allt var att inte resan var över. Vi skulle söka efter augustilaxarna i välkända Byskeälven. Lars Munk, den ivriga dansktornedaliska laxfiskaren, kallar dem för Bysketågen för om du krokar en kan den dra dig hela vägen ut till havs igen.

emilie björkman lax byske
Bysketåget som gick i augusti för Emilie Björkman och inte i juni.

Bysketåget går för Emilie Björkman

De sista dagarna gavs ingenting åt slumpen. Vi bara skulle få lax, det var viktigt för deras film och jag fiskade noggrant. Första dagarna gav ingenting, men så är ju laxfisket. Det gäller att ha tålamod. Jag försökte förklara för J-P på min knackliga engelska: -The swedish salmon are very hard to get.  Mhhmm, mumlade J-P. Jag blev pinsamt påmind om att han jobbade som laxfiskeguide på Gaspé i Kanada, klart han hade koll. Gänget, förutom Hugo och Alex, drog hem till stugan för att äta korv för femtioelfte gången och vi kvarvarande tog chansen att fiska ett sista ställe.

flugfiske spön
Spöna får vila lite medans korven grillas.

Det var en lång, delvis djup pool med jämn fin ström som avslutades med en het nacke. Ett utomordentligt augustilaxställe. Efter fått ut klumpen i giftig längd och börjat fiska av svep för svep sög det plötsligt tag i flugan i en explosion. En arg laxhane kastade sig i luften och fighten blev lika ångestladdad som spännande. Väl landad tog vi några bilder och sen fick den simma tillbaka medan jag försökte dölja mitt urlöjliga och inte så ödmjuka leende för grabbarna. Dagen därpå fick även J-P och Fred en varsin lax och ett bättre avslut kunde vi inte ha önskat.

flugfiske catch and release
Det var 10 händelserika dagar för Emilie Björkman ihop med filmteamet.

Emilie Björkman tipsar

Att bara på dessa tio dagar hinna skrämma några Ammarnäsöringar, fiska röding och öring i vackra området Miekak och avsluta med några Bysketåg i norra Sverige är något jag aldrig kommer att glömma. Inte Hookégänget heller, det visade sig ju att de var ännu trevligare i verkligheten än på skärmen.

emilie björkman fiskefilm
J-P drillar stor Ammarnäsöring medan filmskaparen Hugo får allting på film.

Hur som helst, om du ha kort om tid en sommar och vill maximera din fiskesemester eller bara göra något väldigt varierande kan det vara väl värt att göra en tiodagars som vi gjorde den. Glöm då inte att den skygga Ammarnäsöringen nappar i solsken, att överväga att fiska förtyngda streamers i Miekak om fisken inte vakar och att tålamod lönar sig även om jag senare har förstått att tågen går i juni och inte i augusti i Byskeälven.

Här hittar du filmen:

Filmen från Hooké med fokus på Emilie Björkman

Vill man göra en liknande fiskeresa som vi gjorde är dessa länkar ett tips att besöka.

Ammmarnäs: http://ammarnasguide.se

Miekak: http://www.miekak.com

Byskeälven: https://www.byskealven.se

fjällfiske vacker natur
Vem drömmer inte om att göra som Emilie Björkman och göra en ”10-dagars” efter att ha läst detta?

Gillar du att läsa om fiske i fjällen? Här har vi samlat alla artiklar om fjällfiske.