Hem / Hitta artiklar / Bäckröding i dalarna

Bäckröding i dalarna

Den prickiga och storkäftade amerikanen

En vacker bäckrödingshanne

Amerikansk bäckröding är idag spridd i en mängd svenska vatten där den bildat egna bestånd. Den är en främmande art som blivit omöjlig att utrota.  Då det är lika bra att acceptera att den finns här gjorde Svenskt Fiske ett reportage om denna prickiga och storkäftade amerikan, som började introduceras i Sverige i slutet av 1800-talet. Vi besökte Rättvik-Boda FVO i Dalarna och hittade bäckarna smockfulla med glupska små bäckrödingar, men även trolska skogstjärnar med riktigt stora exemplar.   

Text Bengt Olsson

Foto: Knuts Conny, Andreas Ollinen

Vi är vid en magiskt vacker myrtjärn där det enligt den lokala fiskeexperten ska finnas vilda bäckrödingar på uppemot kilot. Gårdagens sena middag på den lokala och bastanta maträtten ”klabbe” smälter långsamt i magen medan höstdimman börjar lätta och tjärnens svarta vatten är helt blankt. Tre av oss fiskar fluga medan den fjärde fiskar haspel med skeddrag. Torrflugorna får tyvärr ligga helt orörda, medan Andreas bombarderar tjärnens djuphålor med ett sjugrams Toby koppar.

-Vilket karatehugg, skriker han plötsligt så det ekar mellan bergen, medan spöet bugar djupt. Efter en kort men intensiv kamp håvas en bländande vacker hanfisk i lekdräkt på uppemot sju hekto. En kort fotosession och sedan släpps den tillbaka ner i det mörka djupet. Något senare smäller en lika stor honfisk på genom att blixtsnabbt skjuta fram under myrtuvorna och knipa draget precis framför fötterna på Andreas. Skeddrag visar sig överlägset denna höstdag då enbart en mindre fisk tar på fluga. Kanske den nära förestående leken triggar ett mer aggressivt beteende? Hur som helst är vi mycket nöjda över att ha få se så vackra fiskar då vi åker vidare för bäckmete med mask efter betydligt blygsammare exemplar. Vi hinner fiska i tre olika bäckar, bland annat den berömda Styggforsen. När dagen är slut har vi fångat och återutsatt närmare hundra bäckrödingar. Ett tiotal steker vi över öppen eld och avnjuter med knäckebröd, majonnäs och en flaska Oppigårds, vi är ju ändå i Dalarna.

En bäckrödingshane

Bäckrödingen är en av de allra vackraste laxfiskarna med fantastisk färgteckning. Här en vild hanne i lekdräkt på uppskattningsvis 6–7 hekto, en riktigt fin vild fisk. Notera de blå prickarna, den marmorerade ryggen och de svartvita fenkanterna. Den stora munnen och de höga kroppsidorna är andra kännetecken för arten.

 En bäckrödingshona

En riktigt fin vild honfisk, notera de mer dämpade färgerna. Fisken stod under myrtuvorna och klippte en Toby i kopparfärg strax framför fötterna på kommunikationschefen.

Fisketips: flugfiske och spinn i tjärnar

Bäckröding finns i många skogstjärnar med små tilloppsbäckar där de kan leka. Vanliga vikter på fisken här är 4–5 hekto, ibland större. Lättspinn med små skeddrag, spinnare, eller kastmete med mask eller maggot är effektivt då man kan täcka stora ytor och även fiska djupt. Flugfiske kan vara bästa metoden då bäckrödingen går igång och vakar. Förutom flytande imitationer av sländor, fjädermygg och annat så tar de gärna på en liten streamer eller nymf. Flugor som Europa 12, Streaking caddis, Rackelhanen och små Wolly bugger fungerar nästan jämt.

Flugfiske efter bäckröding i en liten tjärn.

Rättvik Boda FVOF bjuder både på stor vild bäckröding och vacker natur.

Bäckmete – spännande smygfiske

Vill man fånga en bäckröding är frilinefiske med mask i små skogsbäckar otroligt effektivt. Ett tre meters metspö är lagom. Linans längd ska vara ungefär två tredjedelar av spöet. Bäckrödingarna står ofta samlade i bakvatten eller under strandbrinkar och överhäng. I mindre vattendrag har de ofta ett litet revir eller ståndplats bakom en sten eller liknande. Det gäller att smyga fram utan att exponera sig mot himlen. När man försiktigt släpper ner en maskagnad krok i strömmen tar det i regel bara någon sekund innan de gör ett utfall och hugger masken.

Man måste smyga fram till bäcken.

Vid bäckmete ser man nappet på att linan rycker till och sticker iväg. Vänta någon sekund och dra sedan bestämt upp den vilt sprattlande fisken.

Inga fiskeregler för bäckröding

Några generella fiskeregler för vild bäckröding finns idag inte på länsnivå. Varje fiskevårdsområde sätter sina egna lokala fiskeregler. Generellt saknas fredningstid för bäckröding i strömmande vatten under höstens lek då det är en invasiv art. Det är även mycket svårt att begränsa bäckrödingsbestånd genom enbart fiske. Då arten har så kort livslängd är det inte heller någon större idé att spara stora fiskar då de i regel snart kommer att dö. Man kan säga att det är fritt fram att fånga och äta bäckröding.

Bäckrödingsfiske är enkelt och roligt.

Ett lyckat men misslyckat experiment

Bäckröding introducerades första gången runt 1890 och under 1900-talet fortsatte så utsättningarna runtom i landet. Förhoppningen om att få ett attraktivt tillskott till vår fiskfauna infriades delvis då bäckrödingarna snabbt etablerade sig i många mindre vattendrag.  Mindre bra var att den därmed konkurrerade ut öringen, samt att den inte blev särskilt storvuxen. Men i större vattendrag med flera andra fiskarter har de svårt att ta plats. Därför återfinns vilda bestånd nu främst i avrinningsområdenas källflöden och i mindre vattendrag. Här bildar de ofta talrika dvärgbestånd där en fisk på åtta centimeter mycket väl kan vara könsmogen. Bäckrödingen är en glupsk opportunist som äter det mesta på och under ytan, bland annat öringrom och öringyngel. Störst blir vild bäckröding i tjärnar och mindre sjöar samt i bäverdammar där dämningseffekten kan skapa mycket näringsrika förhållanden.

Även små bäckrödingar är fantastiskt goda.

Bäckrödingen har delikat smak som skiljer sig lite från vanlig öring och röding. Här tillagad i stekpanna över öppen eld.

Korta fakta om bäckröding

  • Latinskt namn: Salvelinus fontinalis
  • Kommer ursprungligen från östra Nordamerika, där arten blir mycket större och även finns i en havsvandrande variant.
  • Utplanterades under 1900-talet i vatten över hela landet.
  • Växer fort men lever bara i omkring 5-7 år.
  • Maxvikt i vilt tillstånd i Sverige omkring 1,5 kilo, det är mycket sällsynt att de blir större.
  • Trivs i mindre vattendrag där de kan konkurrera ut öringen.
  • Är anpassningsbar och tål både högre och lägre vattentemperatur än öringen, samt lägre pH-värden.
  • Kan i sällsynta fall bilda hybrider med kanadaröding, (splejk) röding (bröding) och öring. (tiger trout)
  • Odlas även för utsättning i många Put & Take-vatten.
  • Gräns för storfiskregistrering 1 kg.
  • Svenskt rekord: 2,615 kg, 62 cm, fångad 1997 av Erik Lundberg i Prästtjärn, Arvidsjaur.