I 15 år har en dedikerad sportfiskare sökt den ultimata fångsten. Under ett kylslaget trollingpass i mars 2022 blev drömmen verklighet och det uppsatta målet överträffades med råge. Det här är berättelsen om en abnormt stor gädda – en gädda som kanske kunde ha blivit ett nytt svenskt rekord. Läs om Sveriges kanske största gädda.
Text: Nicka Hellenberg
Det finns händelser som för alltid etsar sig fast i sportfiskets krönikor. Häpnadsväckande fångster som kommer att dyka upp i skildringar och skrönor, om och om igen. Mycket få människor får vara med vid sådana epokgörande ögonblick. Bara en handfull personer får själva hålla i det spö som är direktlänken till fisken i allas drömmar.
Det här är berättelsen om en dag då en omöjlig dröm besannas. Berättelsen visar att den sportfiskare som lägger ner tid och engagemang bortom det rimliga också kan få utdelning. Som när Sebastian Andersson efter 15 års jakt fångar en fullkomligt massiv gädda.
Det här är också berättelsen om hur Sveriges kanske största sportfiskefångade gädda någonsin inte kan bli ett svenskt rekord och hur oron gnager om att vårt lands främsta storgäddvatten går mot sämre tider.
Det var nära att ingen av oss någonsin skulle få höra talas om denna mäktiga fiskesaga. Men, nu kan vi avslöja allt och dela med oss av historien när en otrolig drömgräns nås.
60 pass per vår
Allt detta är inget Sebastian Andersson tänker på att han ska få vara en del av när han sjösätter sin båt och åker ut på sjöns vidsträckta ytor en ganska stilla och kall 7 mars 2022 på norra Vättern. Han är bara fokuserad på planen. Det finns chans på en riktigt, riktigt stor gädda, det vet han.
Dedikationen är fullständig, satsningen målmedveten och hans fokus knivskarpt. I 15 år har han jagat den ultimata drömgäddan.
Dagen innan hade varit ännu bistrare. Då frös Sebastians paravaner fast och det syntes inte en gäddfena. Men, med mångårig erfarenhet från gäddtrolling efter de största fiskarna vet han att spelets regler är sådana. Det är mer regel än undantag att komma i land utan att ha haft ett enda hugg. Sebastian genomför uppemot 60 fiskepass på våren, om det är ett bra år. Ett dåligt år får han nöja sig med 30. Dedikationen är fullständig, satsningen målmedveten och hans fokus knivskarpt. I 15 år har han jagat den ultimata drömgäddan.
På förmiddagen har han ett litet nafs på ett av betena. Då känner han hopp. Inga nerisade redskap, åtminstone antydan till aktiv fisk och många timmars fiske som återstår. Ett sådant litet tecken på liv är allt som behövs för att de mest hängivna gäddtrollingfiskarna ska vädra morgonluft.
Men det dröjer länge innan nästa signal på liv kommer. Hade Sebastian i den här stunden vetat att nästa kontakt skulle bli ett minne för livet hade han nog varit nervös och otålig. Nu fortsätter han bara att följa sin upplagda plan, tyst och ensam i båten på Vätterns vidsträckta yta.
Rätt ställe för drömgäddan
– Jag har haft ett mål och en dröm sedan jag började min satsning på gädda. En fisk över 18 kilo. Jag vet också hur svårt det är och hur mycket tid man måste lägga ner för att lyckas. Och inte heller det är någon garanti. Chansen är så minimal. Det kommer upp ungefär en 18-kilosgädda vart tredje år, trots alla fiskare som nöter här ute. Fast, om man verkligen ger allt, kan det lyckas, resonerar Sebastian.
Sebastian har sin taktik klar. Han fokuserar sitt fiske i ett större område, där han av erfarenhet vet att det inte nappar så ofta, men i stället har gäddorna en bra medelvikt.
Med ett antal landade gäddor över 15 kilo från olika vatten i sitt gädd-cv har han fog för sina resonemang.
– Jag vet att ska jag få en nu så borde de jaga på vissa platser, inte alltid i anslutning till lekområdena. Det gäller att hitta de platser som ändå visat sig kunna ge resultat. Det är givetvis som att leta efter en nål i en höstack. Det är därför du måste lägga oerhörda mängder tid. En undervattensås, eller något som om bryter av den generellt monotona bottenstrukturen är alltid intressant – det vet alla som fiskar, både sportfiskare och yrkesfiskare. Men det är bara vissa av sådana platser som ger något av värde.
55 centimeter långt bete
Sebastian har lite olika beten ute på släp bakom sin båt. Ett av dem är det han tror lite extra på. Han har tagit stor gädda på det förr och det har de egenskaper han tror är viktigt just nu: en rejäl profil, med rätta lunken. En extrastor vit Wolfcreek Monster curly som är 55 centimeter lång, är det bete som fiskar djupast och därför kommer simmande först av alla.
– Det är ett ganska stort bete, men som bytesdjur för en gädda av rejäl kaliber är det ju ingenting.
Det finns en handfull fiskare där ute som känner till Sebastian och hans besatthet av storgäddorna och hans långvariga strävan. Själv håller han låg profil, ända sedan han för ett antal år sedan började sin oerhörda satsning. Sebastian bestämde sig för att inte ta rygg på andra, utan hålla sig lite på sin egen kant, mest för att han verkligen ville lära sig något på riktigt, utforska och se resultaten av sina egna ansträngningar. Han testade teorier, gick på smällar, försökte igen och byggde upp en kunskapsbas.
— Jag gjorde många konstiga saker, men jag hittade också små saker som kanske ändå gjort att jag i vissa avseenden tänker lite annorlunda i mitt fiske. Men numer tar jag även in andras perspektiv också. Jag blir extremt inspirerad av att någon gjort något oväntat som funkade, berättar Sebastian.
Oftast fiskar han ensam. Men han har även några få bundsförvanter, som han bollar med, eller till och med delar båt med. Den här dagen är han, som sagt, ensam i båten, under en stilla och gråblå marshimmel.
Ett oförglömligt möte i skymningen
När det äntligen händer är det sen eftermiddag och det är inte långt kvar av fiskedagen. Cirka åtta meter ner, över 14 meters djup, blir det rejäla Wolfcreekbetet en oemotståndlig lockelse för en av Vätterns mytomspunna varelser. Ett sjömonster lurar i mörkret och triggas till jakt av den lockande siluetten. Hon slukar det halvmeterlånga betet och Sebastians spö bugar medan rullen knarrar till. Fast fisk!
I denna stund sitter Sebastian och pratar med kompisen Viktor Jensen i telefon. Snart är de båda, via telefonlinjen, involverade i en händelse ingen av dem troligtvis kommer glömma. Ett stycke svensk gäddfiskehistoria.
Sebastian ser en gädda som är långt över 130 centimeter och bred som en smärre kalv.
För ganska omedelbart efter krokningen känner Sebastian tyngden av något som är utöver det vanliga. I sakta mak stävar båten framåt medan han drillar fisken. Med flera spön ute vill han inte få trassel, så det måste finnas lite rörelse i ekipaget. När han har sänkt hastigheten till lägsta möjliga, utan trasselrisk, och ändå inte får fisken närmare inser han att det är en ordentligt stor motståndare i andra änden av linan. Det har hunnit gå en bra stund då Sebastian refererar till Viktor i headsetet:
– Nu fick jag in en meter lina för första gången.
De båda vet vad det betyder. Det här är förmodligen en tvättäkta koloss till gädda.
Fisken är så tung och stark att det är svårt att få den tillräckligt nära för att nå med håven. Sebastian medger att han har lite lätt panik i telefonen. Han får inte gäddan till håvnätet.
– Jag ser ungefär två tredjedelar av fisken när den går upp över ytan bakom båten. Jag inser att den här gäddan är mitt livs fisk. Stjärtspolen är enorm. Slutet av gäddans rygg ser lika bred ut som en skalle på en tolvkilosgädda. Jag ropar i telefonen att ”den här är över 20 kilo”.
Fisken är så tung och omfångsrik att det är svårt att lyfta den. Vågen visar resultat från lägsta 21,2 kilo till en bra bit över 23.
En sådan här chans på en drömgädda, det kommer han antagligen aldrig få igen, det förstår Sebastian. Så han sätter in alla tillgängliga krafter för att, med alla till buds stående medel, streta in fisken i håven.
– Gäddan är så tung att jag får hålla en hand långt upp på spöet, medan jag drar den mot mig och greppar håven med andra handen. Till slut får jag in henne och har snart ett omåttligt stort huvud längst in mot håvramen, jag lyfter skaftet och ser hur en kolossal fisk långsamt och med möda kommer i håven. Den får knappt plats.
Det avgörande beslutet
Panik. Adrenalin. Mållöshet. Sebastian ser en gädda som är en bra bit över 130 centimeter och bred som en smärre kalv.
– Jag känner att jag är helt frånkopplad innan jag får ordning på mig själv och kan börja agera.
Han mäter giganten till 137 centimeters längd. Omkretsen är 70 centimeter. På grund av sin storlek ryms fisken knappt i den annars väl tilltagna håven. Den vill inte riktigt stå på rätt köl, utan böjs och ser lite trängd ut. Han placerar gäddan i vågslingen, sänker ner den i vattnet och försöker samla sig. Det är svårt. Orden finns inte riktigt där, när han ringer en annan god vän, Felix Lundin, som i stort sett slänger sig i bilen redo för att åka och möta upp Sebastian och gäddan någonstans.
Men, det mörknar snabbt på våren och det återstår kanske maximalt en timme innan ljuset är borta. Det är ont om tid och goda råd är dyra. Den här varelsen ska få simma tillbaka levande. Det sista Sebastian vill är att sitta där i mörkret med en död fisk i knäet, rekordfisk eller ej. Han sätter fiskens väl före allt.
Gäddan måste så snabbt som det går få simma tillbaka, inser Sebastian. Att bogsera in fisken en lång väg till land, möta upp Felix som kan bistå med vägning och mätning och sedan själv ta sig hem i mörkret är inte bara dumdristigt, utan uteslutet.
Vågen pendlar mellan 21,2 och 23,5 kilo
Sebastian bestämmer sig för att försöka väga fisken. Gäddan är så tung och omfångsrik att det är svårt att lyfta den. Vågen visar resultat från lägsta 21,2 kilo till en bra bit över 23. Vätterns lugna yta har ändå små dyningar som gör att vikterna varierar lite. Exakt hur mycket gäddan väger får vi därmed aldrig veta. Sebastian själv nöjer sig med att för egen räkning bokföra den som 21,2 kilo – den lägsta av de vikter som vägningen visade.
Efter några foton med självutlösare släpper Sebastian tillbaka sitt livs fisk i Vätterns kalla vatten. Den simmar kraftfullt i väg och återses kanske aldrig av någon fiskare.
Rekordgranskning ej möjligt
En tid senare ringer Sebastian för att diskutera med undertecknad om en eventuell storfiskregistrering och rekordgranskning av fisken. Han är väldigt tveksam till att över huvud taget anmäla fisken, eller dela med sig av den. Oönskad uppmärksamhet och fokus på sin person som gäddfiskare är inget han eftersträvar eller värdesätter.
Men, vi kommer gemensamt fram till att gäddan är så stor och så fantastiskt värdefull ur så många synvinklar att den borde uppmärksammas. Förr eller senare kommer det börja pratas om fångsten. Ska den förbli en mytisk skröna, eller ska den få tjäna ett bättre syfte?
Filmsekvenserna visar hur Sebastian har svårt att ens hålla i monstret. Den är för stor att hantera. Bilderna på den visar en galet stor gädda. Bredden är obegriplig.
Men utan en korrekt vägning och korrekta bilder på längdmätning med mera och utan vittnen till mätning och vägning är det inte möjligt att rekordregistrera fisken, vilket Sebastian förstår och accepterar. Sportfiskarnas rekordkommitté hyser däremot inga tvivel om att det är en fullständigt enorm gädda.
Förvaltning saknas för världsunika Vätterngäddor
Sebastians gädda fick ingen officiell rekordstatus, men det finns en viktig sak att använda fångsten till påpekar Sebastian:
– Kan min fångst av denna unika fisk kasta lite ljus över en viktig sak så är jag tacksam.
Det handlar om förvaltningen av Vätterns fiskbestånd. Det kan inte få fortsätta som idag.
Den 7 mars 2022 kan mycket väl vara dagen som Sveriges alla gäddfiskare hädanefter kommer ha utgångspunkt när de talar om storgäddor ”före och efter”.
Jag tycker att all fisk från Vättern har ett större värde än att sågas upp till kräftbete, vilket ju sker för stora mängder fisk idag. Speciellt tycker jag att det måste till ett bättre skydd för våra viktiga predatorer. Det är akut att åtminstone skydda våra gäddor som är över 100 centimeter. Det borde för övrigt gälla även i Vänern och andra vatten! Jag anser att det finns risk för en uppseglande katastrof och det finns många viktiga frågor att ställa kring förvaltningen av fiskbestånden, avslutar Sebastian innan han åter packar grejorna för en ny gäddsatsning.
Sebastians magnumgädda kan förhoppningsvis hjälpa till att kasta ljus över det unika gäddbeståndet och lyfta diskussionen om hur förvaltningen ska utvecklas för att bevara klarvattenssjöns fiskbestånd, där de enorma gäddorna är en central pusselbit som har ett närmast oskattbart värde för sportfisket.
I en kommande artikel i tidningen Svenskt Fiske ställer vi frågor och får svar från Havs- och vattenmyndigheten, samt ansvariga länsstyrelser om hur man ser på förvaltningen av gäddan i Vättern och vilka eventuella åtgärder som ska tas för att rädda fram tiden för Sveriges största gäddor.
I nästa nummer av Svenskt Fiske kan du även läsa en fullängdsversion av denna artikel, samt en artikel av Oscar Trowald om hur Sebastians gädda står sig mot tidigare dokumenterade storgäddor i Sverige.
Hur stor kan en gädda egentligen bli i Sverige? Kan det sportfiskerekord många sett som närmast oslagbart kanske slås?
Tidningen Svenskt Fiske skickas till alla medlemmar i Sportfiskarna. Vill du ha tidningen men är inte medlem ännu? Då kan du bli medlem i Sportfiskarna här.
Vill du läsa om hur det gick till när det gällande svenska rekordet på gädda fångades? Här hittar du en artikel om den fantastiska gäddan.