Hem / Hitta artiklar / Meta rödspätta – kul och effektivt

Meta rödspätta – kul och effektivt

Plattfiskmete i Öresund

rddspätta olof engstedt

Senhösten är bästa tiden för plattfiskmete i Öresund. Nu är även rödspättorna och skrubbskäddorna i toppkondition. En av författarna till Havsfiskeboken 2.0, Markus Lundgren ger tips hur du kan meta rödspätta och andra plattfiskar.

Text: Markus Lundgren Foto: Bengt Olsson

Bra fiskeplatser för att meta rödspätta

Det bästa fisket i Öresund har du ofta på grundområden som Lappen, Disken, Lous flak och Taarbæks rev. Här, på bara 8–10 meters djup, finns så här års dessutom mycket torsk kring 1–3 kilo som gärna blandar sig i leken. Givetvis finns det också gott om sandskädda. Många av turbåtarna i Öresund erbjuder under hösten riktade meteturer efter plattfisk och hela december kan vara riktigt bra.

paternostertackel
Till att meta rödspätta och andra plattfiskar fungerar ett paternostertackel utmärkt.

Tackel för att meta rödspätta

Krokstorlek 2 och nylonlina ca 0,45 mm är lämpligt, och du kan själv avgöra om du vill ha en eller två upphängarkrokar. Det viktiga är att du har en tafs under pilken, eftersom plattfisken oftast tar betet på botten. När fisket sker på grundområdena räcker det gott med en 100-grams pilk, men om man fiskar lite djupare kan man behöva gå upp till 200 gram.

Skrubbskädda vid Måseskär fyr
Författaren Markus Lundgren med en skrubbskädda.

Om agn och fisketeknik

Helst ska du agna med borstmask, men räka går också bra. Kasta långt ut från båten och fiska långsamt hem tacklet. Dunka pilken i botten och var aktiv, men gör även vevstopp där tacklet får ligga still på botten. Det är när du efter ett sådant vevstopp lyfter tacklet som rödspättan ofta sitter på bottenkroken. Skrubborna däremot hugger mer än gärna på upphängarkrokarna de dagar fisken är riktigt aktiv.

havsfiskeboken
Havsfiskeboken innehåller bland annat 271 exakta GPS-positioner för vrak, toppar och andra heta fiskeplatser.

Köp Havsfiskeboken

Havsfiskeboken är en heltäckande guidebok om sportfiske från båt i Skagerrak, Kattegatt och Öresund. Svenskt havsfiske har utvecklats enormt de senaste åren och författarna Markus Lundgren och Lennart Waje beskriver i detalj allt från hur du kikfiskar piggvar och fiskar bleka på vrak till hur du ankrar på djupt vatten och knyter tackel för olika fiskarter. Stort fokus ligger på områdesbeskrivningar, och boken innehåller 271 exakta GPS-positioner för vrak, toppar och andra heta fiskeplatser. Om du är intresserad så köper du boken på www.havsfiskeboken.se.