Hem / Hitta artiklar / Jan ”Jan O” Ohlsson ger fisketips

Jan ”Jan O” Ohlsson ger fisketips

Jan O tipsar om hur du fångar fina abborrar

jan o olsson med jiggad abborre

Vi ger ordet till Jan ”Jan O” Ohlsson: Jag har alltid haft ett speciellt förhållande till abborren, sannolikt för att jag vuxit upp nära en smått fantastisk abborrsjö som i många år hade ett stort kräftbestånd och med det stora gröngnistrande abborrar med knallröda fenor. Så vackra och stundtals riktigt stora abborrar. Läs alla tips från Jan O Ohlsson:

Fler sjöar än man tror håller kräftor och det är verkligen värt att fiska sådana vatten under sommar och höst. I takt med att vattnet värmts upp under våren och kräftorna blivit aktiva är kräftabborrarna också plötsligt i stöten.

Jan O Olsson tipsar om jigg kräftimitation
Ett bra tips från jan O Ohlsson är att släpa tillbaka en kräft-imitation väldigt långsamt över botten.

Jag brukar leta efter dem kring friliggande grynnor med mycket sten. Här trivs kräftorna där det finns fina gömställen och sådana ställen drar till sig de lite större abborrarna. Det gör heller inget om det finns vegetation kring grynnorna; här ska man leta abborren i kanterna mellan vegetation och öppet vatten.

Det fungerar också alldeles utmärkt att fiska djupare branter kring kräftsjöarna. Återigen hittar du de lite bättre fiskarna om dessa branter har stenpartier, ofta så djupt som 8-10 meter

Bra beten är jiggar, gärna rena kräftimitationer men även vanliga jiggar fungerar bra kombinerade med jiggkrok cirka 15-20 gram tunga. Ett tips är att verkligen ta hem dessa långsamt, ibland så långsamt det bara går. Man kan nästa släpa hem betet efter botten med små knyckar emellanåt.

Jan O Ohlson tipsar om ned-fiske

Ytterligare ett tips är att tackla ditt bete på så kallad ned-krok. Konstruktionen gör att betet står rätt upp från botten. Något som verkligen kan trigga igång abborren. Testa att rigga ned-kroken med exempelvis en skip-worm (kallas också bara för mask) eller ett så kallat creaturebait. Riktigt många stora abborrar har fångats på dessa beten och jiggkrokar de två senaste åren.

jigg 14g skalle
Vanliga jiggar fungerar också bra att ta hem långsamt över botten. Testa att knycka till ibland för att locka abborren till hugg.

Varning, det här fisket är beroendeframkallande och när allt stämmer kan man få mycket fisk. Behåll några i mellanstorlek för att äta, godare abborrar finns inte. De riktigt stora och de riktigt små kan få simma tillbaka.

Korta fakta om Jan O Ohlsson

Namn: Jan ”Jan O” Ohlsson

Ålder: 53

Bor: Bro utanför Enköping

Yrke: Sportfiskeskribent

Drömfiske: Flugfiska lax på Kolahalvön och spinnfiska musky i USA