Hem / Hitta artiklar / Fiska lax från land i Vättern

Fiska lax från land i Vättern

Kristian Keskitalo visar hur du fångar jullaxen

fiska lax från land i vättern

Ett julbord är inte komplett utan lax. Gärna ska den dessutom serveras i så många olika former som möjligt; kallrökt, gravad, inlagd, varmrökt och kokt. Är den dessutom fångad på eget spö smakar den extra bra. Här får vi tips av Kristian Keskitalo hur det går till när man ska fiska lax från land i Vättern.

Text: Andreas Ollinen. Foto: Conny Hansson och Kristian Keskitalo.

Trots att den norska odlade laxen är billig är den inte något bra alternativ. De negativa miljöeffekterna av de storskaliga odlingarna har blivit uppenbara. Återstår då att fånga jullaxen själv, kanske från land vid Vätterns stränder och samtidigt få en fin fiskeupplevelse.

fiska lax i gryning
Redan innan det är ljust startar fisket efter lax i Vättern. Det är bara att njuta av gryningen.

Kristian Keskitalo fiskar i snitt 120 dagar på ett år. När han arbetade som mest intensivt som fiskeguide var han uppe i 260 dagar. En del av dessa dagar lämnar Kristian sin välutrustade fiskeanpassade båt hemma i garaget i Örebro. Tillsammans med sin far utforskar han då istället Vätterns stränder till fots, med bara ett spö och en ryggsäck.

Under åren har det landats många fina laxar av de bägge Keskitalosarna. Så mycket fisk har de faktiskt fångat att vi törs skriva att få andra har en sådan samlad och gedigen erfarenhet av att fiska lax från land i Vättern som de. Vi bad Kristian dela med sig av sina kunskaper till Svenskt Fiskes läsare.

tidig morgon vättern
Med pannlampor genom granskogen på väg mot favoritplatsen.

Fiska lax från land i Vättern är inget för morgontrötta

Vätterns stränder är branta och hala och längs vissa sträckor är det ont om utrymme att stå på. De bästa fiskeplatserna kan vara upptagna redan när det ljusnar. Det här är alltså inget fiske för morgontrötta. Ställ klockan tidigt och utnyttja dygnets alla ljusa timmar. Några riktigt långa dagar blir det ändå inte. Fisket från land bedrivs nämligen bäst under de mörka vintermånaderna mellan oktober och mars. November och mars är Kristians favoritmånader.

Kristian Keskitalo lax vättern
Svårare än så här behöver det inte vara att fiska lax från land i Vättern. Vackrare och godare blir det inte.

Västra och östra sidan av Vättern

Om man skulle få önska sig de allra mest ultimata förhållandena för landfiske så är de; gråmulet med mild temperatur och 5 – 7 sekundmeters vind som kommer sidledes längs stranden. Med frånlandsvind minskar chanserna att komma i kontakt med laxen. Om solen dessutom skiner från en blå himmel är det bättre att välja en annan dag.

fånga lax från land i vättern
Kristian Keskitalo klättrar försiktigt ner i position för att kunna landa fiskekompisen Anders Krus lax.

Det är betesfisken som styr var laxen går. Det gäller alltså att betesfisken kommer nära land, inom kasthåll. Rak pålandsvind är däremot inte heller bra. Sannolikt på grund av någon slags returvåg som håller betesfisken, och laxen, på avstånd från stranden.

Lyckligtvis är Vättern en sjö. Det betyder stränder runt om och möjligheter att anpassa fiskeplatsen efter vindriktningen. Några av de allra mest populära platserna ligger längs sträckan norr om Granvik på västra sidan och sträckan mellan Hästholmen och Ödeshög på östra sidan.

Inga konstigheter för att fiska lax från land

För att fånga jullaxen från land behövs ingen ny eller dyr utrustning. Kristian använder ett 11-12 fots haspelspö, med 0,20 flätlina och 0,38 fluorocarbontafs på rullen. Tafsen bör vara en spölängd.

haspelspö
Flätlina i en färg som syns tydligt underlättar fisket.

Tubflugorna som Kristian använder tillverkas av hans far i dova färger med någon signalfärg som sticker ut. Krokstorlek 4 är förstahandsvalet. Flugorna ska efterlikna spigg som är stapelfödan för laxen under vintermånaderna. För oss som inte har sådan tur att få hjälp med att binda flugor finns det förstås många mönster att välja mellan i fiskebutikerna runt Vättern. Passa på att besöka dem och samtidigt få uppdateringar kring var det nappat bäst de senaste dagarna.

tubflugor spigg lax vättern
Spiggimitationer lockar laxen till hugg.

Flugan kastas ut med hjälp av ett bombarda, ett kastflöte, i vikter mellan 40 – 60 gram. Använd som huvudregel ett flytande bombarda. Om det blåser mycket kan det krävas ett svävande bombarda för att få ner flugan en liten bit under ytan.

bombarda
Med ett bombardaflöte blir det långa kast.

Att landa en lax i Vättern

När det hugger så gäller det komma ihåg att Vätterns laxar är tunga och starka. Lyft spöet för att kroka fisken. Om du gör ett kraftigt mothugg så är risken stor att linan går av. Drillningen kan sedan bli den där fina fiskeupplevelsen som du steg upp ur sängen tidigt för. Lite trixigt kan det förstås bli på slutet för att se till att upplevelsen slutar lyckligt för dig och inte för laxen. Återigen, Vätterns klippor är branta och hala. Använd en långskaftad håv och halka inte ner i vattnet.

lax från land
En håv med ett ordentligt långt skaft är nästan helt nödvändigt när du ska fiska lax från land i Vättern.

Regler, tips och fakta om fisket i Vättern

Kom ihåg att läsa på om bland annat minimimått, redskaps- och fångstbegränsningar, fredningsperioder och fredningsområden. Gå in på den utmärkta webbsidan www.vattern.org där du förutom fiskeregler hittar fisketips och fakta om denna spännande sjö.

fiska från land i vättern
Vättern är en stor sjö. Men på de populära platserna kan det ibland bli trångt under högsäsong. Var ute tidigt för att säkra din plats och visa respekt för andra som fiskar. Ibland kan det även löna sig att gå lite längre än de andra.

Utsättning av lax i Vättern

Utsättningarna av lax i Vättern är en kompensation för den storvuxna öringstam som utrotades när Motala ström byggdes ut för elproduktion 1918. Varje år sätts tusentals laxungar ut och tack vare födotillgången är tillväxten extremt snabb. Sportfiskarna ansvarar sedan 2015 för utsättningarna, i tätt samarbete med fiskodlare och länsstyrelser runt sjön. Fisket har de senaste åren varit mycket bra och det är inte helt ovanligt med laxar över 10 kilo, även om snittvikterna börjat gå ner. Faktum är att det svenska insjölaxrekordet på fantastiska 20,4 kilo är fångat från Vätterns strand.

landfiske efter lax
Broddar på fötterna är ofta ett måste när du fiskar lax från land i Vättern. Flythjälp av något slag rekommenderas starkt på många av fiskeplatserna.

Mer lax i vättern

Insamlingsstiftelsen Mer lax i Vättern hjälper till att samla in pengar för att bekosta utsättningarna av lax. Genom att bidra med pengar till insamlingsstiftelsen är du med och säkerställer utsättning av 20 000 laxar per år av bra kvalité och ett attraktivt sportfiske. Vill du vara med och bidra finns mer information på webbsidan för Mer lax i Vättern.