Allemansrätten ger oss både möjligheter och skyldigheter. När du är ute i naturen ansvarar du för att du inte skadar eller stör miljön, djur eller andra människor. En grundregel är: Inte störa, inte förstöra. Missa inte våra digitala material om vår unika allemansrätt.
Text: Bengt Olsson. Foto: Knuts Conny.
Du har säkert fiskat från båt och från land och badat och vandrat i skogen runt sjön, kanske plockar du även bär och svamp och tältar i naturen? Då har du använt dig av allemansrätten. Sverige är ett av få länder i världen med en sådan rättighet. För många utländska besökare är det fantastiskt att få röra sig fritt och få möjlighet att fiska och vistas i naturen i Sverige. Men många, både besökare och svenskar, har inte riktigt koll på allt vad allemansrätten innebär. Sportfiskarna har därför gjort flera olika informationsmaterial som mer i detalj berättar om hur allemansrätten fungerar.
Förutom att rent allmänt informera om allemansrätten kan materialen exempelvis användas i utbildningssyfte av en förening som arrangerar fiskeaktiviteter med inriktning på integration.
Filmer om allemansrätten
På Sportfiskarnas Youtube-kanal hittar du bland annat sex filmer om olika aspekter av fiske och allemansrätt: att vistas i skyddade områden, att gå iland från fiskebåten, att tända en brasa i naturen, att laga mat utomhus och att inte skräpa ner. Filmerna är producerade av Sportfiskarna med stöd av Naturvårdsverket.
Om fiske och allemansrätten
Fiske är ett av våra största fritidsintressen med cirka två miljon utövare årligen. Allemansrätten har en central roll för sportfiskets breda och folkliga utövande.
Fritt handredskapsfiske gäller i våra fem stora sjöar Vänern, Vättern, Hjälmaren, Mälaren och Storsjön i Jämtland, samt längs våra kuster. I alla övriga vatten måste man lösa fiskekort eller ha tillstånd av fiskerättsägaren. Det fria handredskapsfiske omfattar såväl svenskar som utländska medborgare men är inte en del av allemansrätten. Däremot är allemansrätten en förutsättning för att man exempelvis ska kunna fiska från land längs kusten eller i upplåtna fjällvatten. Utan allemansrätt skulle det vara mycket svårare att fiska.
Allemansrätten gäller inte bara på land, utan även ute på vattnet. Att inte störa, inte förstöra är alltså viktigt även när du är ute med båt eller isfiskar.
Ladda hem och sprid vår broschyr på 19 språk
Med stöd från Naturvårdsverket har Sportfiskarna tagit fram broschyren ”Fiske i Sverige”, om fiske och allemansrätt som även har översatts till 19 andra språk. Informationen får skrivas ut och delas och spridas fritt. Här kan du ladda hem broschyrerna ”Fiske i Sverige”.
Allemansrättens dag 20 september
Den 20:e september är det Allemansrättens dag. Svenskt Friluftslivs organisationer kommer under veckan anordna aktiviteter runt om i landet med fokus på allemansrätten. Håll utkik på din ort!