Islossning och vårfiske är något de flesta gäddfiskare väntar på efter en lång vinter. Kanske har det blivit några pass från isen men att glida ut i båten för det första passet är ändå vad många längtat efter. Här kommer några tips på vad man kan tänka på för att lyckas lokalisera gäddorna under det tidiga vårfisket.
Text: Victor Söderberg, foto: Victor Söderberg, Gator
1. På planbotten
Sök gäddan på planbotten i eller utanför viken. En stor del av gäddorna som är på väg in mot en lekplats stannar upp här. Kan även vara så att de stått grundare under isen och sedan backar ut mot djupet. Planbotten är alltså ofta ett bra ställe att börja med tidigt efter islossning. Djupet kan variera mellan cirka 4–12 meter beroende på hur området är utformat. Spinn, vobblertrolling eller flötestrolling är bra metoder för att komma åt dessa gäddor. Har man ett ekolod med sidoseende brukar man kunna se gäddorna på botten, vilket sparar dig mycket tid om gäddorna inte är i stöten. Gäddorna är ofta leriga på buken och har iglar på sig efter en tids inaktivitet.
2. Vid strukturer
Grynnor, stenrösen eller stora stenar som utgör strukturer på vikens botten är platser där gäddorna ofta stannar upp. Här brukar spinn- eller flugfiske vara metoder som lämpar sig bäst om det är strukturer som ligger grunt. Djupare liggande strukturer fungerar det även fint att trolla över. Med hjälp av sjökort och kartbilder kan man leta upp dessa platser. Saknas det sjökort där du fiskar kan du spela in och skapa dina egna sjökort med ditt ekolod.
3. I fjolårets gräs
Gäddorna ställer sig ofta där det finns visset gräs och vet du var dessa platser ligger kommer det att leverera mer fisk. Det finns olika sätt att ta reda på var det finns sjögräs eller nate kvar från året innan. Exempelvis kan man vara på plats tidig höst och memorera platsen eller lägga en markering i plottern. Att studera kartbilder med hjälp av karttjänster på nätet fungerar även bra om bilderna är av god kvalitet och vattnet även är någorlunda klart.