Hem / Hitta artiklar / Fiska plattfisk på hösten

Fiska plattfisk på hösten

Havsfiskeskolan: Hur du fångar plattfisk

fiska plattfisk

Den bästa tiden för att meta plattfisk är tveklöst hösten. Svenskt Fiske ger dig alla tips du behöver för att fånga både vanliga och ovanliga plattfiskar. Sportfiskarnas biolog Markus Lundgren går igenom både tackel och arter för att lära dig fiska plattfisk på hösten.

Text: Markus Lundgren. Foto: Knuts Conny, Markus Lundgren och Jenny Schweber. Illustration: Lars Lanhed.

Under hösten när vattentemperaturen sjunker ökar aktiviteten hos många fiskarter. Nu börjar den bästa tiden för plattfiskmetet. Från september och hela vägen fram till jul kan du ha ett riktigt spännande fiske efter arter som rödspätta och skrubbskädda. Även för ovanligare arter som piggvar och slätvar är det nu helt rätt tid.

fiska plattfisk på hösten
Öresund är nästan enda platsen i Sverige där du kan hitta rödspätta i matstorlek med någorlunda säkerhet.

Metet efter plattfisk är oerhört underhållande. När den är i farten är det ofta en aktivt jagande fisk som bjuder på bra fajt och som dessutom är en utmärkt matfisk, särskilt under hösten då plattfiskarna är i toppkondition. Att de dessutom ofta kommer in på grunt vatten förenklar fisket och ökar möjligheterna till fångst från land. Utrustningen kräver inget särskilt. Spö och rulle för lätt havsfiske eller en kraftigare havsöringsutrustning fungerar utmärkt, så länge du har en tunn flätlina på spolen.

paternostertackel plattfisk
Ett klassiskt paternostertackel med en eller två upphängare är givet i tackelpärmen när du ska fiska plattfisk.

Tackel för att fiska plattfisk

Metoderna skiljer sig lite åt, men det finns några gemensamma drag för att lyckas med de olika arterna. Eftersom plattfiskar är bottenbundna är grundregeln att agnet ska vara i omedelbar närhet till botten. En annan grundregel är att fiska aktivt. Att dunka tacklet i botten och regelbundet veva in tacklet någon meter ökar chanserna till hugg. Vid båtfiske gör driften att tacklet alltid är i rörelse och du täcker dessutom av stora områden.

Lästips: Här har vi samlat alla artiklar i Havsfiskeskolan.

Det finns en del olika tackel anpassade för olika fisken, men de två vanligaste är paternostertackel och släptackel. Dessa kan dessutom varieras i oändlighet. Det förstnämnda är ett tackel med en krok på botten samt en eller flera upphängare ovanför en pilk. Ska man bara ha ett tackel med sig ut på havsfiske så är det paternostertacklet. Släptacklet kan också ha en upphängare, men är ett tackel riktat mot fiskar väldigt knutna till botten, som plattfisk och knot. Lagom lina till tacklet är 0,35–0,45 mm nylonlina. Krokstorlek 2 fungerar till det mesta, men vid kustfiske där man även kan få småväxta arter kan man givetvis gå ner i krokstorlek.

släptackel plattfisk
För riktat plattfiskmete är ett släptackel med en upphängarkrok ett bra val.

Ytterligare ett tackel som vi använder för båtfiske efter slätvar och piggvar är ett släptackel anpassat till en stor fiskstrimla som presenteras i ganska hög fart över botten. Detta vartackel kan med fördel knytas som ett tandemtackel och utan upphängare. Använd minst 0,40 mm nylonlina.

Fiska skrubbskädda

En art som finns över hela västkusten och långt upp i Östersjön är skrubbskäddan. Under hösten är den särskilt aktiv och du kan ha spännande fiske på grunt vatten långt in i december, ibland på bara några meters djup. Hamnar brukar vara särskilt intressanta områden, men skrubbskäddan kan verkligen överraska lite var som helst och på olika bottnar.

fiska skrubbskädda
Skrubbskäddorna är ofta på hugget när vattnet svalnar av under hösten.

Var aktiv när du metar skrubbskäddan. Kasta mycket och ta hem tacklet regelbundet. När skrubbskäddan är i stöten stiger den gärna till en upphängarkrok och ett paternostertackel är därför perfekt. Räka är ett väldigt bra agn till skrubbskäddan, men om du är i Öresund brukar det ofta gå att få tag på borstmask.

Fiska rödspätta

En folklig favorit är rödspättan och det är lätt att förstå. Vackert rödprickig, tufft fajtande och inte minst en delikatess på matbordet. Tyvärr saknas den i sportfiskarens fångster längs långa kuststräckor efter decennier av överfiske. Öresund har fortfarande starka bestånd, men den kan dyka upp för den som metar med agn och små krokar även på andra platser. Rödspättan är inte särskilt kräsen utan tar gärna räka, fiskstrimlor och givetvis olika maskar.

fiska rödspätta melker
Fiska plattfisk är ett väldigt roligt fiske att ta med barnen på. Melker med en fin rödspätta.

Det viktiga är att använda ganska små krokar eftersom rödspättan har en liten mun. Det är också viktigt att hålla nere drifthastigheten när man fiskar från båt. Rödspättan vill gärna ha lite tid på sig att ta betet. Noterbart är att särskilt skåningar och danskar älskar att pynta sitt tackel med stora mängder pärlor och lysslang när de fiskar rödspätta.

I Öresund går rödspättan upp grundare under hösten och du kan hitta den på klassiska grundområden som Lappen och Disken där djupet är 8–12 meter. Utanför Öresund får du leta efter sand- och grusbottnar på 10–25 meters djup. Områden som Måseskär och västkustens utsjöbankar brukar också leverera enstaka rödspättor. Sannolikt finns det också kustnära områden innanför trålgränsen där rödspätta förekommer mer frekvent. Det skulle med säkerhet komma fler rapporter om havsfiskare gick ner i krokstorlek och metade med små agn.

borstmask
Borstmask är ofta det allra bästa betet för höstens plattfiskmete.

Fiska piggvar och slätvar

Under våren, men också under hösten, ligger ibland vararna på så grunt vatten att du kan kikfiska dem med en jigg som bete. I denna artikel fokuserar vi dock på fiske efter slätvar och piggvar på lite djupare vatten. Då är det bäst att fiska med ett bomtackel och en släptafs på 80–150 cm. Sänkets vikt beror på strömmen och andra förutsättningar, men 60–180 gram brukar vara lagom och vararna tål utan problem farter över en knop.

fiska plattfisk västkusten
Genom att backa försiktigt mot driftriktningen håller du kvar båten på position.

Tackla med en rejäl, långsmal fiskstrimla. Vararna har stora käftar, så en strimla på 15 cm och dubbla trekrokar är verkligen inget problem för dessa glupska rovfiskar. Dessutom brukar vi ofta förse våra vartackel med spinnarblad eller propeller. Fenknot är en relativt vanlig bifångst vid detta fiske.

Mest utvecklad är denna metod på grusbankarna i det fiskrika Öresund, men sannolikt är detta fiske outforskat. Flak med sand- och grusbottnar med djup på 5–15 meter finns det gott om längs hela västkusten, samtidigt som de senaste decenniernas intensiva trålfiske aldrig fiskat på så grunt vatten och nätfisket långsamt fasats ut.

Fiska plattfisk från turbåtarna i Öresund

Det enkla och effektiva fisket på grunt vatten har gjort att många turbåtar kör specialturer för fiske efter rödspätta och skrubbskädda. Öresund är idag enda platsen i Sverige där du kan fiska riktat efter rödspätta i matstorlek. Du hittar här en handfull charteroperatörer som erbjuder riktat plattfiskmete under hösten. Priserna är rimliga och det finns utgångshamnar i stort sett längs hela Skånes västkust.

fånga plattfisk turbåt
Ett enkelt och bekvämt sätt att komma ut på havet är att åka med en turbåt och fiska plattfisk.

Turbåtsfisket är ett utmärkt sätt att testa på detta fiske. Du blir guidad till de bästa platserna, fisket sker ofta på grunt vatten vilket gör det enkelt för den ovana havsfiskaren och framförallt finns det väldigt gott om fisk i det trålfria Öresund. Som bonus vid höstens plattfiskmete brukar det ofta dyka upp en och annan fin mattorsk i fångsterna. Tänk dock på fredningstider och fångstbegränsningar på torsk beroende på var du fiskar.