Fisket i Bergeforsen är Sveriges bästa inplanteringsvatten för lax och tillhör inte ”finrummet” bland kända sportfiskare. Men de kommer dit – för stora laxar och havsöringar lockar. Följ med till storlaxens rike och fiska lax i Bergeforsen.
Text: Lasse Hallberg Foto: Svanthe Harström
Det är juli och det simmar ett 100-tal laxar ett par meter utanför stenstranden nedanför kraftverksdammen i Bergeforsen, Indalsälven. Det är lätt att tro att det bara är att kasta ut sin spinn-fluga så får man på en stor lax. Men det är lite svårare än så.
– Det är många som gör mothugg så fort de känner att sänket slår i en sten, och felkrokar laxen. Du måste vänta tills du känner tyngden av fisken, då är det bara att resa spöt och börja fighten, säger Stefan Evensson, som fiskat 40 år i älven.
Stora utsättningar av lax i Bergeforsen
Klockan är sex på kvällen och det är skiftbyte på Strömfisket zon 1 i Bergeforsen, Timrå kommun, strax norr om Sundsvall. Sedan tidig morgon har åtta personer fiskat på rampen, en stålbrygga som går längs med den konstgjorda strandkanten på norra sidan. De är nöjda och samlar ihop en ofantlig mängd fångade storlaxar. Vi pratar om laxar på över tio kilo. En drömfångst för många.
Bergeforsens zonfiske närmast kraftverket lockar allt från nybörjare till veteraner. Över 300 000 laxungar sätts ut varje år och här vid dammen tar det stopp när de som lekvuxna simmar tillbaka upp i älven. Ni förstår själv vilken mängd som samlas där.
Lägg till runt 80 000 utsatta havsöringungar varje år så blir det en lång fiskesäsong i Bergeforsen. Zonfisket börjar 21 april och pågår året ut. 900 meter nedanför dammen startar Deltafisket med zon 3 och där får man fiska året om. Sportfiskare syns vid älven redan när isen släpper i mynningen på vårvintern och de slutar först när minusgraderna fryser igen spöringarna.
Spinnfluga på laxrampen
Så är det dags för åtta nya förväntansfulla laxfiskare på rampen på norra sidan. På södra sidan finns det också plats för fem fiskare. De har kvällen, natten och morgon på sig – nästan 12 timmar. Alla siktar på full pott. Det vill säga fem laxar. Det är fångstkvoten. Och det är här det sportsliga kommer in. Det är inte så lätt som det ser ut att fiska med spinn-fluga, men en del har mer erfarenhet än andra. Det ger resultat.
– 19,64 kilo. Det är min största. Jag brukar fiska längst upp på ”djävulsnacken”, som jag har döpt den till, men den här tog jag längre ned vid hällan. Jag såg fisk där och gick nedströms. Det behövdes inte många kast innan den drog i. Jag kände direkt att den här var en lax på över 15 kilo, berättar Stefan Evensson nöjt.
Strömmen är hård och det tog väl 20-30 minuter innan han kunde få in den längst ner vid det stora bakvattnet. För att göra det än mer spännande fick en nybörjare, som ännu inte fått någon lax, ta in den med sin nya håv. Men med noggranna instruktioner från Stefan: Sätt inte håven i vattnet förrän den är trött. Jag för fisken i håven och inte tvärt om.
Det lyckades. Stefan kunde bokföra 19,64 kilo till sina andra två tungviktare på 19,6 och 18,7 kilo.
– Om man tar det lite lugnt så går det ofta bra. Ju hårdare du fightas desto hårdare blir fighten, för laxen svarar emot. Att fiska stor lax är som en sjukdom. Det skiljer sig från allt annat fiske. Det är en enorm kick. Det är hugget och drillen som är ”the moments” för mig, förklarar Stefan.
Storlaxen tog på en fluga bunden på en liten men stark så kallad karpkrok: Röd butt, silverkropp, gråbeige rävvinge och svart hackel. Den ser ut som en riktig fluga. Andra nöjer sig med bara en hårvinge i rött eller svart. Men det är ett tungt sportfiske. Du behöver ett långt spö som tål vikter upp mot 150 gram. En multirulle laddad med minst 200 meter 0,40 mm:s spunnen lina och miljösänken på 30-120 gram, beroende på vart du fiskar och på vattenföringen. Stefan använder en 0,45-0,50 mm:s nylontafs på 3-5 meter till flugan. Huvudlinan knyts i en lekare, där knyter man också flugtafsen och en kort nylontafs till sänket.
Lästips: Vill du läsa mer om laxfiske? Här har vi samlat alla artiklar om lax.
Djävulsnacken i Bergeforsen
Vi återvänder till ”djävulsnacken” högst upp. Den är inte för alla. Där finns det mycket mer sprängsten på botten än längre ner. Du måste veta hur du ska kasta annars fastnar du direkt. Stefan använder lite lättare sänken än de flesta andra.
– Jag tänker flugfiske när jag fiskar spinnfluga, så vill jag ha någon tusch på bottenstenarna men ändå så mycket drift som det bara går på sänket och flugan, förklarar Stefan som har drillat hundratals lax under sina 40 fiskeår i älven.
Då var fisket igång. Det gäller att samarbeta på rampen annars blir det trassel. Den som står längst nedströms kastar först och sedan viner sänkena genom luften ett efter ett.
Det är nu laxfiskarna får någonting koncentrerat och tomt i blicken. De följer sina linor, har fingret på linan för att känna huggen …. nä ingenting. Så är det bara att snabbt veva in för nästa kast. Det är förväntan och adrenalin i luften. Det är många silverblanka laxar som välver i ytan, daskar till med stjärten och försvinner ner i djupet.
Här blandas som sagt laxveteraner och nybörjare. Kanske inte rätta stället att börja som färsking.
– Det lätt att felkroka fisk för att du är taggad och rycker till, för allt känns i stumlinan. Jag träffade en nybörjare som tyckte att det inte alls gick bra. Han hade ”bara” fått två laxar. Det är inte bra att tänka så. Hade han fiskat tio år i Norge och fått en lax, då hade han uppskattat det här laxfisket. Det kan faktiskt vara för lätt i Bergeforsen ibland, tycker Stefan.
Men det är inte alltid lätt. Fisket beror på hur mycket vatten som släpps genom kraftverket. Sedan är det problem med säl. Simmar de upp mot dammen så ställer sig laxen och trycker mot bottnen. Då blir det inga hugg.
Något om Indalsälven
Indalsälven är 43 mil lång och en av Sveriges vattenrikaste älvar. Därför är den kraftigt utbyggd med en mängd kraftverk. Älven startar i västra Jämtlandsfjällen och får påfyllning från bland annat Långan, Hårkan och Ammerån. Det första kraftverket byggdes i Hammarforsen 1928. Kraftverket i Bergeforsen togs i drift 1955 och stoppade effektivt laxens och havsöringens väg uppströms. I dag finns inga lekbottnar kvar på de dryga åtta kilometrarna ner till mynningen.
Stora tuber på våren
Vi vänder kraftverket ryggen och tittar nedströms. Älven är bred och hundra meter nedströms börjar zon 2 med framförallt båtfiske från hyrda båtar. Visst fiskas det lax mot norrsidan men det här är framförallt ett havsöringsställe. Laxen har herraväldet närmast dammen och leköringen får ta plats lite längre ner i zon 2. Här stannar strömmen av lite och de behöver gå ungefär 500 kubikmeter för det ska ge en bra fiskchans.
Långsmala drag, typ kustdrag, som ska imitera tobis fungerar bra även om det inte finns den bytesfisken i älven. Däremot följer och äter havsöringen norsen som på våren simmar upp i älven. Därför är stora fiskimiterande tubflugor bra på våren, gärna i svart och silver. Men även blått och rosa kan fungera. Under laxperioden, 1 juli–15 oktober, får man bara fiska med spinnfluga, flugfiske eller meta med enkelkrok på den här zonen.
Båtfiske efter lax i Bergeforsen
När man vandrar ner till zon 3, 900 meter från kraftverket, så är det en helt annan älv. Den är mer lugnflytande. Nästan mitt i älven ligger Skäftesholmen, som i folkmun kallas Helenas efter en kvinna som ska ha bott på ön. På norrsidan, där det är djupt och strömmen tung, går det att fiska med spinnfluga och drag. Även längre nedströms vid Fjäl. Annars handlar det här mycket om båtfiske.
Det går också att hyra en båt och ta sig ut till Helenas holme för att vada och fiska fluga. Det kan vara riktigt bra. Det finns många gropar där havsöringen står och vilar. På våren fungerar det utmärkt med flyt- eller intermediatelina, för den blanka öringen från havet går ganska ytligt. På höstarna får havsöringen ett annat beteende. De ställer sig riktigt grunt, kanske för att komma undan sälen, så du behöver inte lägga långa kast.
Lugnare att fiska havsöring i Bergeforsen
– Jag kan verkligen längta efter havsöringsfisket, för att det är mycket lugnare. Jag vet inte riktigt varför men vid laxfisket är det mer hets. Det är inte mycket naturupplevelse vid dammens stora betongkloss, men längre ner kör öringen head-and-tail-vak precis som i vilken vild älv som helst, säger Stefan.
Han fiskar både spinn och fluga, använder den metod som fungerar bäst för stunden. På hösten lägger han ut en liten gummibenförsedd nymf, bunden på lång streamerkrok med guld- eller tungstensskalle. Älven går långsamt så han fiskar nära botten med intermediatelina eller tyngre spetsar för att nå ner till där fisken står.
– Min tes är att gummibenen ska få spela lite. Jag tar hem lina med ett eller två drag, eller låter nymfen hänga stilla. Jag fiskar långsamt och fiskar ut kastet länge, förklarar Stefan.
Går det minst 400 kubik så kan du uppleva ett fint sensommarfiske i kanalen mellan Helenas holme och södra stranden med enhandsflugspö.
Att dra på en storlax på hösten är inte heller fel, om man är ute efter hugget och drillningen.
– Jag har fått lax på 15 kilos på enhandsflugspö och jag kan intyga att laxen är stark som satan även på hösten, säger Stefan Evensson och ler åt sitt minne.
Harling i zon 3
I zon 3 är det också tillåtet med harlingfiske, det vill säga att man kör båt och släpar drag eller vobbler efter. Sedan gör man ett slag, en sväng nedströms eller uppströms, så att betet får sjunka ner. När man sedan sätter fart på båten och draget, vobblern eller flugan sätter fart så brukar fisken hugga.
– Det är en konst. Du måste veta vad du gör och var du ska göra ett slag. Jag brukar köra med enhandsflugspö. När jag kör med drag eller vobbler så försöker jag fortfarande tänka flugfiske. Därför använder jag lite grövre nylon- eller flätad lina som inte skär så mycket i vattnet, så att draget sveper lite långsammare, förklarar Stefan.
Det kan vara många båtar ute på älven när ny fisk är på gång, men det är enligt reglerna alltid landfiskarna som har företräde.
Problem med så mycket lax i Bergeforsen?
I Bergeforsen bedrivs sportfisket på så kallad kompensationsodlad fisk. Den enorma koncentrationen av lax vid dammen kan vara bra om man bara tänker på att fånga en fisk. Men mängden lax gör också att det bland annat finns större risk att sjukdomar sprids mellan fiskarna. Det är varken kul för fisken eller för oss sportfiskare.
Innan zonfisket startade i början av 2000-talet var det stora problem med ryckfiske i Bergeforsen. I dag är det i stort sett borta, men det har istället ersatts av fisk som felkrokas. När det är så många laxar på ett litet område så är det mycket lätt att en svepande krok fastnar i rygg- eller bröstfenan.
Havsöringen äter i älven och ur sportfiskesynpunkt är det trevligt att fiska efter fisk som hugger en ”matbit”, än att de hugger av en reflex. Eller har det någon betydelse? Det får var och en avgöra själv. Ny eller gammal havsöring är också en sådan fråga. Alla vill ha en nystigen och tjock havsöring, men får du en havsöring som har övervintrat i älven, men som har ätit sig fet, så ger den både en fantastisk fight och kan vara en god matfisk. Här får din fiskemoral sätta gränserna. För vem tar upp en mager och utlekt fisk?
Svenskt laxrekord
Det har tagits många stora laxar i Bergeforsen under åren. Den största är nog den som Uwe Lehrer fångade i oktober 2011 på spinnfluga i zon 3. Den vägde 29,2 kilo och var 127 cm lång, men den vägdes aldrig på krönt våg så något svenskt rekord blev det inte.
Svenskt rekord innehas fortfarande av Veikko Halunen som i maj 1992 fick en lax i Pukaviksbukten, Blekinge, på 28,720 kilo som var 135 cm lång.
Bergeforsfisket Strömfisket zon 1-2
De som arrenderar Bergeforsfisket heter Annelie och Torbjörn Hamrin, Hamrin i Rii AB och de driver fisket i zon 1 och zon 2 av Bergeforsens fiskevårdsområdesförening som består av SCA, BKAB (kraftbolaget) samt fem enskilda privata fastigheter på båda sidor om älven. Paret hyr också ut båtar till fisket i zon 2.
Nyhet: En ny flugfiskesträcka, Notudden, öppnades på zon 2 under hösten. Max antal fiskare: 5 stycken.
För mer information kring fisket och fiskeregler, samt bokningar: www.bergeforsfisket.com
e-post: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/Bergeforsfisket/
Telefon: 070-381 24 00
Fisket på rampen i zon 1 är otroligt populärt. För att boka fiske skickar man in en intresseanmälan före 15 januari, sedan slumpas namnen fram och arrendatorerna ringer upp.
Kortpris Strömfisket zon 1: 550–600 kronor under högsäsong
Kortpris Strömfisket zon 2: 300 kronor. Båthyra 250 kronor.
Kortpris Deltafisket zon 3: 100 kronor. Årskort 1000 kronor.
Båtar till zon 3 kan hyras av Bergeforsens Fiske & Fritid, Olle Graneheim, 073-378 00 70
Fiskeguider: F.G.I – Fishing guides in Indalsälven. Stefan Evensson och Peter Bengtsson guidar lax- och havsöringfiskare, både privat och företag.
Kontakt: www.facebook.com/Indalsalvenguides/
Fisketävling: Helenas Fjädrar. Stefan Evensson arrangerar en fisketävling på hösten för enhandsflugfiske på Helenas holme för att flugfiskare ska få träffa flugfiskare i Indalsälven.