Hem / Hitta artiklar / 10 tips för havsöring med flugspö

10 tips för havsöring med flugspö

Våröring med John Kärki

John Kärki med en havsöring

Text och foto: John Kärki

Våren är havsöringstid. Hur lyckas man att överlista de silverglänsande skönheterna i våra kustvatten? Vi bad Sportfiskarnas fiskevårdare John Kärki om goda råd för att fånga havsöring med flugspö.


Havsöringen kallas i folkmun för de tusen kastens fisk. Många nöter länge utan större framgång. Andra lyckas betydligt bättre med många och stora fiskar i bagaget. Orsakerna till att vissa blir bättre fiskare än andra finns det många förklaringar på. Lokala skillnader i fisktillgång är en fundamental faktor, men en minst lika viktig punkt är att de som lyckas bättre fiskar med eftertanke och reflektion över sitt egna fiske.
Jag har samlat mina tio bästa tips för att du ska lyckas med ditt vårfiske efter havsöring. Följer du dessa råd kan jag lova dig att du kommer bli en bättre öringfiskare och om du aldrig har fångat en öring tidigare kommer du åtminstone vara i kontakt med en silvertorped i vår.

1. Allmän förberedelse 

Att vara förbered inför vårsäsongen ger rätt förutsättningar för att verkligen lyckas med sitt fiske. Se till att all utrustning är i gott skick. Smörj fluglinorna, laga spöringar och täta läckande vadarbyxor. Bind upp en gedigen arsenal av flugor som kommer hålla under större delen av vårsäsongen.
Se till att bilen, cykeln eller vandringskängorna är reparerade och redo för mil efter mil längs kusten. Utan transport kommer öringen alltid vara en liten bit längre bort.
Prata med din flickvän eller fru och även arbetsgivare och förklara att du kommer behöva vara borta lite extra mycket under våren, men att du tar igen det vid något annat tillfälle under året. Våren är bara en gång per år och den är ofta över innan den ens har börjat så se till att maximera tidsutrymmet för att kunna åka ut på fiske.
Den som inte är förbered inför säsongen kommer troligtvis halta in i säsongsstarten med strul istället för att bara kunna fokusera hundra procent på fiske och njutning. De bästa öringfiskarna jag känner är alltid maximalt förberedda på alla plan. 

2. Fiska hemma och var inte rädd för att misslyckas

Vintern är ofta lång och ger gott om tid till att studera kartor och sjökort. Lägg timmarna vid kartan så kommer du utvidga dina öringställen. Men var försiktigt med att ”drömma” dig bort för mycket. Risken är stor att du då mest kommer flänga runt längs kusten utan att hinna fiska ordentligt. Konkretisera ner platserna till realism baserat på hur mycket tid du kan tänkas lägga under våren. 

Jag har scoutat ställen i cirka tio år och ännu inte hunnit testa alla ställen än. Min personliga riktlinje har de senaste åren varit att testa cirka fem nya ställen per vår. Var inte rädd för att misslyckas, för eller senare upptäcker du ett riktigt guldkorn som kommer ge belöning medan alla ”latmaskar” nöter med armbågslucka utan fisk på mer välkända ställen.

3. Var trogen din utrustning

I dagens samhälle byter många fiskeutrustning allt oftare med enbart ”habegär” i sikte. Jag har själv bytt utrustning någon enstaka gång under säsongen med dåliga erfarenheter. 

Det är av yttersta vikt att du kan ditt spö, rulle och lina. När du väl fightar din drömfisk ska du veta exakt hur klingan arbetar, hur rullens broms tickar och hur din stumma fluglina kan bli ditt fall likväl som vinst. Byter du grejer för ofta tappar du känslan och istället för att utrustningen blir din förlängda arm kommer den fungera som en oberäknelig vän om du har otur, med förlorade öringsduster som följd. 

Om jag ska avslöja en hemlighet så har jag ett ”back to basic” spö som jag tar fram när det går troll i mitt fiske av olika anledningar. När jag har det spöet i handen kan jag lugnt och metodiskt enbart fokusera på att fånga fisken. Resten löser sig själv. Jag fruktar dock den dagen det spöet gjort sitt, det tillverkas nämligen inte längre.

4. Flugval – keep it simple

Flugbindningen har fullkomligt exploderat i Sverige. Intresset är större än någonsin vilket är väldigt roligt. Utbudet av olika kustflugor är i princip obegränsat om man kollar i olika sociala medier.

Som nybörjare på kustflugfiske finns det stora risk att man binder upp många olika mönster som kanske både tar lång tid att binda och innehåller dyra material. Ofta när jag möter flugfiskare på kusten så är deras askar fyllda med snygga flugor med imitationer av bytesdjur som kanske inte ens finns på nämnda områden.
Med stor mångfald i asken finns risken att du kommer förvirra bort dig och fundera på flugval mer än att fundera på hur du ska hitta fisken.

Flugor till havsöring
Håll flugvalet enkelt, även fula flugor fångar fisk.

Med risk för att låta tråkig är mitt tips för ett lyckat vårfiske är att fokusera på vilka bytesdjur som finns i ditt område samt att du binder upp några få och enkla mönster som uppfyller kriterierna – form, rörelse och silhuett efter den naturliga faunan. 

Personligen är min ask proppad med fyra olika mönster i olika storlekar och färger. Det ger mig ett inre lugn som i sin tur gör det enkelt för mig att hamra på i kustbandet utan funderingar på om jag ska ha en räk-, strömming- eller spiggimitation. 

Flugor till havsöring
Flugor med liv och rörelse är ett säkert kort i flugasken.

5. Sök varmvatten

Våröringen älskar varmvatten. Hittar man områden med lite varmare vatten kan jag lova dig att livet på grundbottnarna är lite extra aktivt och öringen är inte sen att börja frossa på dessa områden. Att inte förglömma är att öringen är växelvarm och lite varmare vatten skapar mer gynnsamma förutsättningar fysiologiskt för fisken att smälta maten vilket i slutändan innebär att öringen kommer äta mer. Med andra ord har du en större chans att den ska ta din fluga.
En digital termometer ger dig viktigt information om var du bör lägga din tid. Tidigt på våren är sydvända vikar med lerbotten och vegetation extra heta. Senare delen av våren när ytvattnet är uppvärmt kan lika gärna en vik som är vänd mot nord, öst eller väst fiska bra. Med andra ord är det vindriktningen som styr var det varma ytvattnet finns.

6. Var flexibel och kom i synk med fisken – hitta din egna fiskestil!

Ett av de vanligaste misstagen en öringfiskare kan göra är att fiska på i någon annans fotspår slaviskt. Det är allt för ofta jag träffar på fiskare ute vid vattnet som stannar på ett ställe hela dagen och kastar mot ”laxstenen” i vågbryten. För där fick hans pappa alltid öring 1982. Visst kommer han få en fisk vid den stenen också förr eller senare, men den orädde öringfiskaren vågar avbryta fisket på ”bra” ställen om fisken inte är där för att våga testa något annat.
Det är viktigt att testa runt mycket även om man hittat en bra plats för perioden. Risken är stor att platsen inte fiskar bra några dagar senare och då får man börja om på nytt igen. Den öringfiskare som rullat runt på flera olika ställen kommer hela tiden ha ställen som avlöser varandra i när de fiskar bra respektive dåligt. Det är det som kallas att komma i ”synk med fisken”. Enda sättet att komma i synk är att följa det här rådet. Inga genvägar med andra ord.  

Flytring fiske
Pontonbåt och flytring ger dig bättre möjligheter att nå fisken.

7. Fiska många olika tillfällen istället för långa dagar

Vårdagarna är långa och du kan utan tvekan fiska femton till sexton ljusa timmar per dygn. Jag har själv lagt många ”maratonpass” i kustbandet med resultat att jag fått en eller några fiskar under ett par timmars tid av dagen. Rent fysiskt har jag varit helt slut efter att ha vadat runt på grundbottnarna och de kommande dagarnas fiske har inte blivit lika effektiva.
Under senare år har jag satsat mer på devisen att fiska några timmar per gång. Jag brukar dela upp perioderna till gryning, lunch och kvällsfiske. På det här sättet kan jag fiska fler tillfällen med olika förutsättningar och chansen är större att jag hittar fisken när jag är hundra procent fokuserad och sugen på att fiska istället för att vara halvtrött och mest vilja åka till kiropraktorn för att laga ryggen och få ett par värktabletter i brist på annat. 

8. Håll koll på vindriktningen

Dagens vädersidor ger detaljerad information om både vindriktning per timme som tiodagars prognos. Vinden styr mycket av varmvattnet och vart bytesdjuren hamnar. Öringen gillar variation i vädret. Om det blåser sydvindar i en vecka behöver inte det betyda att fisket är jättebra varje dag. Ofta fiskar de första dagarna bra för att resterande dagar fiska halvdant. En kraftig förändring av vinden i ett sådant läge kommer få igång öringen igen och chansen är stor att du har ett superfiske samma dag som vinden vänder.
Håll koll på varenda detalj av vinden i vår så kommer du bli överraskad över vilket fiske du kan råka på vid just riktningsförändringarna. 

Sjökort
Studera sjökort för att hitta nya huggplatser.
varma vikar
Sök vikar för att hitta varmare vatten.

9. Fiska på ostörd fisk

Öringen är en skygg fisk. En störd fisk kommer inte hugga på din fluga. Välbesökta fiskeplatser är ofta det för att de håller mycket fisk. Dessa fiskar är tyvärr ofta väldigt störda på grund av vadande människor eller oförsiktiga båtfiskare och utdelningen av fångster brukar bli därefter. Platser där öringen blir störd under en längre tid brukar uppvisa ett osäkert beteende hos fisken med mest pet och nafs i flugorna.

Hitta dina egna ställen så kommer du få mer fisk på sikt. En ostörd öring kommer högst troligt hugga hårt på din fluga vid första presentationen.
Skippa dock inte de allmänt kända öringplatserna, men fiska dessa med eftertanke och ”tänk utanför boxen” i hur du lägger upp fisketaktiken. 

John Kärki med en havsöring
Fiskelycka! En solig dag som övergick till mulet triggade igång öringen att hugga.

10. Lär dig av kustens öringrävar på plats

Dagens klimat med internet och sociala medier ger mycket information om hur du fångar en öring. Men den bästa kunskapen finns på kusten bland öringrävarna som fiskat hela sitt liv. Enda sättet att stöta på dessa veteraner är att vara ute och fiska mycket. De kommer troligtvis inte släppa någon information till vem som helst. Men när du springer på din lokala ”öringkung” för tionde gången i vår kan jag lova dig att du över en kopp kustkaffe kan knipa några handfasta och lokalt vassa tips och tricks. 

Avslutande ord

Dagarna blir allt längre och en och annan solstråle värmer både kropp och själ. I symfoni med fågelkvittret inser jag att stunden är här, stunden av stökig silverkalabalik och kustromantik på samma gång.
Fiska på i vår, fiska med eftertanke och reflektion och njut av stunden. Våren är snart förbi och jag hoppas du kan titulera dig din egna silversmed när försommaren gör sitt intåg.
PS. Glöm inte kaffetermosen…

Stor öring från Stockholm
En fet våröring från Stockholms yttre skär.